Протести в Венесуелі: Путін направив сотні найманців на захист Мадуро
Категорія
Світ
Дата публікації

Протести в Венесуелі: Путін направив сотні найманців на захист Мадуро

Протести в Венесуелі: Путін направив сотні найманців на захист Мадуро
Джерело:  Reuters

За останні кілька днів до Венесуели прибули сотні представників приватних військових компаній РФ, в тому числі і ПВК "Вагнер". Їх мета - охорона і захист венесуельського президента Ніколаса Мадуро від протестуючих та опозиції.

Журналістам про прибуття російських найманців до Венесуели розповіли відразу два джерела, близьких до російських ПВК, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Reuters.

Повідомляється, що Путін почав направляти "вагнеровців" до Венесуели ще в травні 2018 роки перед президентськими виборами. Але після виникнення масштабних протестів в цій країні, туди були терміново направлені нові групи.

"Євген Шабаєв, лідер місцевого відділу воєнізованої козацької групи зі зв'язками з російськими військовими підрядчиками, заявив, що чув, що кількість російських підрядників в Венесуелі може становити близько 400 осіб", - пише агентство.

За словами Шабаєва, російські "іхтамнети" вилетіли в країну з Куби за добу-дві до того, як голова Національної асамблеї Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим президентом Венесуели, з метою забезпечити незалежну охорону Мадуро і не допустити захоплення влади.

Російське Міноборони не відповіло на запит агентства про перекидання "вагнеровців" до Венесуели. Прес-секретар президента Росії Володимира Путіна Дмитро Пєсков сказав, що "не має такої інформації".

Нагадаємо, масштабні протести в Венесуелі розпочалися 23 січня, через два тижні після інавгурації Ніколаса Мадуро, легітимність перемоги на виборах якого не визнали в США, Канаді та більшісті країн Євросоюзу. Лідер опозиційної Національної асамблеї Венесуели Хуан Гуайдо оголосив себе президентом країни, а парламент Венесуели назвав Мадуро "узурпатором". Тисячі людей вийшли на вулиці. Вони вимагають, щоб Мадуро забирався з влади. Але той почав прикриватися армією. В ході зіткнень протестантів і військових вже загинули понад 20 осіб.

Слід додати, що у Путіна звинуватили Вашингтон в ситуації, яка виникла у Венесуелі. Зокрема, в МЗС РФ заявили, що "США намагаються провернути в Венесуелі апробовані сценарії зміни неугодних урядів". У російському дипломатичному відомстві не виключили збройне втручання ззовні.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що український дипломат, експерт "Майдану Закордонних Справ" Олександр Хара вважає, що в Венесуелі не державний переворот, а політична боротьба не політичними методами. Чим закінчиться - невідомо. Але ця країна важлива для США, а також для Китаю і Росії, яка може надати Венесуелі військову підтримку.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?