ЄС поставив ультиматум Венесуелі: у Мадуро різко відповіли
Категорія
Політика
Дата публікації

ЄС поставив ультиматум Венесуелі: у Мадуро різко відповіли

ЄС поставив ультиматум Венесуелі: у Мадуро різко відповіли
Джерело:  online.ua

Євросоюз закликав владу Венесуели якомога швидше провести дострокові вибори, які будуть заслуговувати на довіру. В іншому випадку в ЄС пригрозили "подальшими діями".

Про це йдеться в заяві глави дипломатії ЄС Федеріки Федеріки Могеріні, повідомляє ONLINE.UA.

"ЄС наполегливо закликає до термінового проведення вільних, прозорих і заслуговуючих на довіру президентських виборів відповідно до міжнародних демократичних стандартів і конституційним порядком Венесуели. За відсутності оголошення про організацію нових виборів з необхідними гарантіями протягом наступних днів ЄС зробить подальші дії, в тому числі з питання визнання керівництва країни відповідно до статті 233 венесуельської конституції", - йдеться в заяві Федеріки Могеріні, яка підкреслила, що ЄС повністю підтримує Національні збори, лідер якого Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим главою держави.

Таким чином Федеріка Могеріні підтримала Францію, Німеччину та Іспанію, які дали президенту Ніколасу Мадуро 8 днів на оголошення виборів у Венесуелі. Лідери цих країн заявили, що якщо Мадуро не піде на ці умови, то вони визнають Гуайдо тимчасовим президентом Венесуели.

У МЗС Венесуели відкинули ультиматум, заявивши, що ніхто не має права ставити венесуельській владі умови. З такою різкою заявою виступив міністр закордонних справ Венесуели Хорхе Арреас на екстреному засіданні Ради безпеки ООН, яке пройшло напередодні через виниклу політичну ситуацію в латиноамериканській країні.

"Ніхто не може встановлювати нам терміни або говорити про те, бути виборам чи ні", - сказав він.

Нагадаємо, Хуана Гуайдо визнали тимчасовим президентом Венесуели президент США Дональд Трамп, влада Канади та більшість країн Латинської Америки. На підтримку Ніколаса Мадуро виступають Росія, Туреччина, Китай, Білорусь, а також Куба та Болівія.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що США ініціювали засідання Радбезу ООН, де на порядку денному поставили питання про визнання тимчасовим президентом Венесуели Хуана Гуайдо. Росія виступала проти цього засідання і намагалася заблокувати його, але зазнала черговий провал. Члени РБ ООН підтримали США більшістю голосів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?