Луценко назвав головні джерела корупції в Україні
Категорія
Економіка
Дата публікації

Луценко назвав головні джерела корупції в Україні

Луценко назвав головні джерела корупції в Україні
Джерело:  online.ua

В Україні існує три основних джерела корупції – держсектор, митниця та ліцензії на видобуток корисних копалин. Про це генеральний прокурор Юрій Луценко заявив в інтерв'ю Дмитру Гордону, повідомляє ONLINE.UA.

«Як на мене, Україна – це великий корабель, трюм якого ще донедавна був повністю затоплений водою. І коли Генеральна прокуратура відкачує воду ручною помпою, це Сізіфова праця. Вона вічна. Тому, напевно, важливо, щоб, крім кількох тисяч вироків за корупцію, які у нас вже є, крім помпи цієї, ми спробували закрити пробоїни в нашому судні. Я маю на увазі, закрити головні джерела корупції, які, незалежно від того, скільки заарештували корупціонерів, продовжують генерувати цю саму смертоносну отруту для нашої країни», – підкреслив він.

Одним з ключових джерел корупції Луценко вважає державний сектор.

«3600 державних підприємств, з яких, за статистикою, дві третини – неприбуткові. Маю на увазі, для держави. Але дуже прибуткові для тих політиків, які туди просовують своїх директорів, менеджмент і так далі. І тут відповідь знайдена давним-давно в Польщі, Угорщині, Чехії – країнах, які проходили цей процес. Приватизація. Їх треба просто продати. Тим більше, що 1100 з цих підприємств взагалі не працюють. Але це продукує величезну хвилю корупції! Я б сказав, що це і є основа політичної корупції всіх: партії влади, партії опозиції, громадських рухів, борців з корупцією... Всі вони там. Тому негайна приватизація (крім, звичайно, стратегічно важливих підприємств) – це єдиний спосіб перекрити це найголовніше джерело корупції в нашій країні», – заявив глава ГПУ.

Також серед найбільш проблемних корупційних напрямків Луценко назвав діяльність митниці.

«Нічого нового: крадуть! Тому відповідь дуже проста: електроніка. Електронні сканери, спеціальні процедури звірки між сусідніми країнами, і 30% доходів, які зараз осідають в кишенях ділків, повинні надійти в казну держави», – зазначив він.

Також, за словами Луценка, серйозною проблемою є порядок видачі ліцензій на видобуток корисних копалин.

«Третє джерело – ліцензії на надра. Янтар, пісок, нафта, газ – все повинно продаватися виключно на аукціонах. Після Майдану у нас з 772 виданих дозволів тільки 34 були на аукціоні, решта – під столом. Це джерело олігархії. Олігархи будуть вічними, якщо їм задешево передаватимуть ліцензії на найбільше багатство країни. Тому – відкриті аукціони, які буде бачити вся країна», – підкреслив він.

Водночас, Луценко зазначив, що після Майдану було прийнято ряд рішень, що дозволили ефективно боротися з корупцією у цілій низці секторів економіки.

«Наприклад, величезним джерелом корупції завжди було повернення експортного ПДВ: відкати доходили до 40%. Зараз це автоматичні гроші, 98% заявок задовольняється. Це величезний прорив! Державні закупівлі, які зараз проводяться комп'ютерною системою ProZorro, – також величезний прорив. Західні експерти оцінюють в 3-4 мільярди доларів щорічно надходження тільки з цих двох закритих дірок», – підкреслив він.

Як зазначив генеральний прокурор, мінімальне покарання за корупцію має становити хоча б рік тюремного ув'язнення.

«Вже рік добиваюся цього від парламенту, але поки не можу пробити», – заявив він.

Повну версію інтерв'ю генпрокурора Юрія Луценка можна подивитися на ютуб-каналі  Дмитра Гордона.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?