Вчені виявили несподівану небезпеку домашніх кішок
Категорія
Світ
Дата публікації

Вчені виявили несподівану небезпеку домашніх кішок

Вчені виявили несподівану небезпеку домашніх кішок
Джерело:  online.ua

Домашні кішки можуть викликати шизофренію у людей. Несподівана небезпека пухнастих улюбленців криється в токсоплазмі, яка є паразитом сімейства котячих.

До такого невтішного висновку прийшли датські вчені Копенгагенської університетської лікарні, передає ONLINE.UA з посиланням на Science Alert.

Експерти пояснили, що токсоплазма мешкає в м'язових і нервових тканинах, а також в мозку і у внутрішніх органах кішок. При попаданні в організм людини цей паразит викликає небезпечне захворювання токсоплазмоз. Відзначається, що майже половина населення нашої планети заражені токсоплазмозом і багато хто навіть не знають про це, тому що захворювання найчастіше протікає в легкій формі, а його симптоми рідко виявляються.

Але при зниженні імунітету токсоплазмоз може привести до необоротних наслідків. Зокрема, цей паразит може викликати психічні порушення і навіть шизофренію. Ця небезпека була доведена в ході масштабного дослідження, в рамках якого були проаналізовані дані 80 тисяч осіб, які страждають психічними розладами. Як з'ясувалося, у людей з токсоплазмозом ризик розвитку шизофренії був майже на 50% вище, ніж у тих, у кого інфекція не була виявлена.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що хронічне недосипання провокує розвиток хвороби Альцгеймера. Через регулярну нестачу сну у людей в літньому віці розвивається деменція і виснаження, що може стати причиною передчасної смерті.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?