Китайський Новий рік 2019: коли наступить і як святкувати рік Жовтої Земляної Свині
Категорія
Світ
Дата публікації

Китайський Новий рік 2019: коли наступить і як святкувати рік Жовтої Земляної Свині

Китайський Новий рік 2019: коли наступить і як святкувати рік Жовтої Земляної Свині
Джерело:  online.ua

Цього року китайський Новий рік настане 5 лютого і триватиме до 24 січня 2020-го. А святкують його в Китаї із 5 по 19 лютого. Тож, о 5:03 за пекінським часом (за українським — о 23:03) рік Жовтої Земляної Свині вступить в свої права.

У Піднебесній та інших азіатських країнах Новий рік — головне і найтриваліше свято в році. 
 
ONLINE.UA розповість про традиції святкування Нового року за східним стилем, а саме: підготовку до свята, новорічний стіл, подарунки коханим  та рідним на китайський Новий рік.

Традиції китайського Нового року: червоні ліхтарики і побажання щастя

Існує міф, що в давнину з настанням нового року китайцям доводилося битися з чудовиськом, ім'я якому Нянь. Він приходив для того, щоб з'їдати жителів, дітей, худобу і все припаси. Люди вірили, що якщо покласти багато їжі навпроти входу в будинок, то звір насититься і більше не буде нападати. Так і рятувалися. Але одного чудового дня звір побачив дитину в червоному одязі і сильно злякався. Відтоді в Новий рік китайці стали оточувати себе речами червоного кольору: ліхтариками, іграшками, прикрасами. Тож чудовисько обходило жителів цього села.

Китайський Новий рік 2019

Традиційно святкування китайського нового року триває 15 днів. Протягом свята Весни по всій країні влаштовують танці драконів, левів, видовища на ходулях.

В Китаї існує традиція розклеювати червоні парні паперові написи, декорувати оселі картинами з побажаннями щастя.

У переддень Нового року китайці накривають святковий стіл

Які страви готують на китайський Новий рік

Переддень свята називається Чусі. У цей вечір китайці накривають святковий стіл: пригощають гостей, дивляться шоу, спілкуються і веселяться.

Рисові кульки, овочевий пиріг, тофу, риба і курка — це традиційні страви на Новий рік. Вранці після новорічної ночі прийнято ходити в гості до родичів і друзів, поздоровляти всіх зі святом. Так само існує традиція дарувати один одному подарунки, загорнуті в червону упаковку.

Подарунки у рік Жовтої Земляний Свині: чому саме мандарини

У Китаї люблять дарувати "сімейні" речі, але уникають презентів, що із цифрою "4", що в східній культурі асоціюється зі смертю.
 
Найголовніший новорічний подарунок у Китаї — мандарини, як символи добробуту.
 
Оскільки червоний колір — домінуючий, то і подарунки дарують відповідно червоного кольору, особливо це стосується аксесуарів і білизни.

Усі подарунки на Новий рік мають бути червоного кольору

Прикмети на Новий рік

Перед святом Весни китайці ретельно прибирають у будинках. А у святкову ніч вікна і двері залишають відкритими, аби дух старого року міг спокійно піти. У новорічну ніч не можна мити голову, щоб не змити удачу.

Так само не можна плакати, щоб не проплакала весь рік. Також існує прикмета, що якщо зацвіте домашнє рослина, то рік буде вдалим і заможним.

Останній, п'ятнадцятий, день новорічних гулянь іменується святом Ліхтарів. Китайці дуже люблять милуватися запаленими вночі ліхтариками, що летять у небі.

Нагадаємо, згідно із гороскопом, цього тижня особливу увагу потрібно приділити фінансовому становищу і поліпшенню матеріального добробуту, тому доведеться багато і напружено працювати на результат.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?