Прес-конференція Януковича: підсумки і головні заяви екс-президента України
Категорія
Політика
Дата публікації

Прес-конференція Януковича: підсумки і головні заяви екс-президента України

Прес-конференція Януковича: підсумки і головні заяви екс-президента України
Джерело:  online.ua

У Москві, 6 лютого, відбулася прес-конференція колишнього президента України Віктора Януковича, якого Оболонський суд Києва заочно засудив до 13 років в'язниці за держзраду. Підсумки і головні заяви Януковича на прес-конференції - читайте на ONLINE.UA.

Прес-конференція Януковича почалася о 13:00 за київським часом. Вона почалася зі слів Януковича про те, що він недавно повернувся в Росію після лікування. Одною з перших заяв Януковича стало те, що він "уважно стежить за подіями, які відбуваються в Україні", тому що "це його Батьківщина, де він прожив 52 роки". Після чого він почав обговорювати Євромайдан та події 2014 року, які Янукович назвав "держпереворотом".

Янукович про війну на Донбасі і окупацію Криму

Янукович заявив, що 5 років після Євромайдану він оцінює як "найчорніші роки в Україні", а все, що сталося в Україні після "держперевороту" не могло присниться навіть у страшному сні ". Засуджений за держзраду екс-президент звинуватив офіційний Київ і в війні на Донбасі, і в окупації Криму, і в агресії Путіна.

"Україна стала осередком війни і нестабільності, які поширюються і на інші території інших держав. У цей конфлікт втягнули європейські країни, США і Росію", - вважає Янукович, підкресливши, що сам буде шукати винних в розстрілах на Майдані і в анексії Путіним українського Криму.

Янукович про створення Православної церкви України

Торкаючись питання надання автокефалії Україні, Янукович назвав створення Православної церкви України "великим гріхом". Все те, що сталося в Українській православній церкві, на його думку, "було націлене на розділ, ворожнечу і ненависть".

Янукович про вирок суду

На прес-конференції в Москві Янукович також вперше особисто прокоментував вирок суду, за яким повинен 13 років відбувати покарання у в'язниці за держзраду. Він переконаний, що велика частина українців не вірить в його провину, а саму справу про держзраду він назвав "спробою зірвати мирні домовленості".

"Вирок, всім зрозуміло, написали під диктовку влади. Вирок не має абсолютно нічого спільного з законом. Суцільні порушення кримінально-процесуального кодексу, все побудовано на брехні і ненависті", - заявив Янукович.

Янукович про президентські вибори в Україні в 2019 році

Екс-глава України вважає, що чинний президент Петро Порошенко не зможе перемогти на майбутніх виборах. Янукович заявив, що "що такої тотальної недовіри до влади ще ніколи не було", тому у Порошенко, впевнений колишній президент, немає шансів на перемогу.

Янукович закликав міжнародних спостерігачів не допустити фальсифікацій на виборах в Україні в 2019 році.

Янукович про звільнення в'язнів Кремля та обмін заручниками

Янукович заявив, що готовий переговорити з президентом РФ Володимиром Путіним про звільнення в'язнів Кремля та обмін заручниками, але за умови, якщо буде така ініціатива з боку офіційного Києва.

Він вважає, що якщо проводити обмін заручниками, то це потрібно робити в форматі "всіх на всіх".

Янукович про законність свого перебування в Росії і про травму

Під час прес-конференції украЇнські журналісти запитали Януковича, на якій юридичній підставі він знаходиться в Росії. Російські журналісти обурилися цьому питанню, але екс-президент України відповів.

"Я вільно пересуваюся по території Росії ... У мене немає ніяких проблем", - заявив Янукович, зазначивши, що після втечі з України займається улюбленим спортом, тенісом.

Коментуючи свою "серйозну" травму, Янукович підтвердив, що отримав її на тенісному корті.

"Був дощ. Посковзнувся, впав. Там лавочки дерев'яні. Це життя", - сказав він.

Янукович про російський газ в Україні

Колишній український глава спростував той факт, що Україна більше не купує газ у Росії. Він переконаний, що 90% газу, який отримує Україна, є російським.

"Все, що зараз відбувається, це все політиканство. Цього немає. Звідки Україна бере газ? Цей газ йде з Росії до Європи, а ці посередники продають в Україні з конкретною надбавкою на ціні", - впевнений Янукович.

На завершення прес-конференції, на якій Янукович не протримався і півтори години, він заявив, що війну на Донбасі можна завершити тільки, якщо офіційний Київ сяде за стіл переговорів з бойовиками ОРДЛО. Такод він побажав, щоб українці винесли правильний "вирок" владі України на виборах 2019 року, а в країну повернулися "добро, мир і любов".

Раніше ONLINE.UA пулікував онлайн-трансляцію прес-конференції Януковича в Москві, яка пройшла 6 лютого.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?