Глава ОБСЄ обурливо відреагував на заборону росіянам спостерігати за виборами в Україні
Категорія
Політика
Дата публікації

Глава ОБСЄ обурливо відреагував на заборону росіянам спостерігати за виборами в Україні

Глава ОБСЄ обурливо відреагував на заборону росіянам спостерігати за виборами в Україні
Джерело:  online.ua

Влада України повинна знайти рішення, які дозволили б допустить росіян спостерігати за президентськими виборами в Україні в 2019 році.

Про це заявив глава МЗС Словаччини та голова ОБСЄ Мирослав Лайчак під час телефонної розмови з главою МЗС Павлом Клімкіним, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу МЗС Словаччини.

Відзначається, що Лайчак "глибоко шкодує" з приводу рішення Верховної Ради заборонити громадянам РФ виступати в ролі спостерігачів ОБСЄ на виборах президента. Він запевнив, що словацьке головування в ОБСЄ підтримує Україну, але вважає, що офіційний Київ повинен вирішити акредитацію всіх спостерігачів ОБСЄ.

"Незалежність, нейтралітет і професіоналізм спостереження Бюро ОБСЄ з демократичних інститутів і прав людини на виборах президента України мають вирішальне значення. Клопотання БДІПЛ про акредитацію всіх його спостерігачів найкращим чином відповідає інтересам ОБСЄ, України і її народу", - заявив Лайчак в розмові з Клімкіним.

Він закликав, щоб керівники України "продовжили пошуки можливих рішень, які дозволили б провести акредитацію всіх спостерігачів БДІПЛ, включаючи громадян РФ, на президентських виборах 2019 року".

Слід нагадати, що раніше директорка БДІПЛ ОБСЄ Інгбйорг Сольрун Гісладоттір в листі до МЗС висловила глибоке розчарування у зв'язку з прийняттям українським парламентом закону, який заборонив росіянам спостерігати за президентськими виборами в Україні. Вона заявила, що неприємно здивувалася цьому безпрецедентному рішенню, яке суперечить зобов'язанням всіх держав-учасників запрошувати спостерігачів від будь-яких інших держав-учасниць ОБСЄ, які можуть побажати спостерігати за ходом виборів в тій мірі, в якій це дозволено законом.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що представник Бюро з демократичних інститутів і прав людини ОБСЄ Томас Раймер повідомив, що двоє росіян будуть виключені зі списку довгострокових спостерігачів на українських виборах в зв'язку з відмовою Києва в їх акредитації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?