Виникне небезпечний прецедент: генерал США вказав на зв'язок конфлікту на Азові з визнанням анексії Криму
Категорія
Політика
Дата публікації

Виникне небезпечний прецедент: генерал США вказав на зв'язок конфлікту на Азові з визнанням анексії Криму

Виникне небезпечний прецедент: генерал США вказав на зв'язок конфлікту на Азові з визнанням анексії Криму
Джерело:  Голос Америки

Якщо Захід займе позицію Росії щодо конфлікту в Азовському морі, то фактично визнає анексію Криму. У зв'язку з цим може виникнути небезпечний прецедент, оскільки Москва становить небезпеку та для інших країн світу і, як і на Азові, може заблокувати доступ до інших морів.

Про це заявив колишній командувач сухопутних сил США в Європі генерал-лейтенант (у відставці) Бен Годжес, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Голос Америки.

"Загалом, якщо Захід, включаючи Туреччину - союзника НАТО, дозволить Росії незаконно претендувати на Крим, тобто якщо так звані територіальні води навколо Криму будуть вважатися російськими, тоді фактична анексія Криму Росією буде сприйнята Заходом", - сказав він.

Такий розвиток подій, на думку Годжеса, не тільки перешкодить зусиллям міжнародного співтовариства в підтримці України, а й створить небезпечний прецедент, оскільки в світі є ще кілька морських вузьких проходів, де одна країна може отримати повний контроль.

"Є два або три місця по світу, де існують вузькі проходи, такі як Ормузька протока, Південно-Китайське море і пара інших місць, де одна країна може отримати або повний контроль, або заблокувати доступ до цих внутрішніх морів. Тому це прецедент", - пояснив Годжес, відзначаючи, що ситуація на Азові може повторитися і в інших регіонах.

Генерал вважає неприйнятною позицію Кремля щодо захоплення українських моряків у Керченській протоці. Він упевнений, що Росія навмисне провела цей напад, так як намагається встановити повний контроль над Азовом ще з того моменту, як почала будувати Керченський міст.

"Міст, побудований через Керченську протоку, зроблений так, щоб великі вантажні кораблі, які в звичайних умовах ходили до та з Маріуполя і Бердянська, більше не могли це робити. Це не випадково і не помилка проекту. Це був навмисний крок, щоб не тільки побудувати міст в Україну з російською території, але також і почати блокаду Азовського моря. Стратегічною метою цього є нашкодити українській економіці, через важливість цих портів і задушити Азовське море та встановити там повний контроль Росії", - підкреслив Годжес.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Україна готує потужну відповідь Росії по Азову, яка поставить її на місце.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?