Гриценко в 2006 році зашкодив модернізації штабної системи управління, - експерт
Категорія
Економіка
Дата публікації

Гриценко в 2006 році зашкодив модернізації штабної системи управління, - експерт

Гриценко в 2006 році зашкодив модернізації штабної системи управління, - експерт
Джерело:  golos.ua

Про те, що полковник запасу Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ Сергій Литвиненко жорстко розкритикував роботу Анатолія Гриценка на посаді Міністра оборони України - зокрема, його негативну роль в модернізації Єдиної автоматизованої системи управління (ЄАСУ), повідомляє ONLINE.UA з посиланням на ІА "ГолосUA".

Процес модернізації системи управління почався ще в 2001 році. Для проведення робіт було залучено вітчизняне державне підприємство «Укроборонсервіс», яке мало досвід розробки системи планування і проведення операцій Об'єднаного оперативного командування та ВМС і мало допуск до подібних розробок. Система отримала шифр «Калина-1». Результати та відгуки були найбільш позитивними - пункти управління ВМС України почали оснащуватися новітніми засобами зв'язку та автоматизації. Модернізація була необхідна, оскільки, наприклад, в Криму, українські ВМС повністю «прослуховувалися» контррозвідкою ЧФ і технічними службами ФСБ Росії. Майбутній ворог знав все про боєготовність наших ВМС, знімаючи всю інформацію з каналів зв'язку і управління.

Але, в 2006 році про систему «Калина-1» військовим довелося забути. Наказом Анатолія Гриценка від 18.09.2006 р № 540 були розпочаті роботи зі створення нової єдиної системи управління «Ніка», із залученням німецького програмного продукту. Тендер на роботи не проводився. У держпрограмі на 2006-2011 роки пріоритетною чомусь стала саме «Ніка». Реалізація проекту була доручена ТОВ Науково-дослідний інститут автоматизованих комп'ютерних систем «Екотех».

На думку Литвиненка, залучення комерційної структури і наповнення іноземним програмним продуктом системи управління ЗС України створювало конкретну загрозу національній безпеці України. Крім того, в розробці «Ніки» взяла участь маловідома науково-виробнича фірма «Enran Telecom», в якій директором з розвитку працював син Анатолія Степановича від першого шлюбу, Олексій - майбутній активіст «Автомайдану».

В результаті, бюджет «Калини-1» зі 100% вітчизняним програмним забезпеченням і високим ступенем захищеності інформації, становив 128 млн грн, а бюджет «Ніки» за договором - 100 млн грн. Але, німецькі ліцензії коштували додатково - 1,6 млрд. грн, а технічний супровід - ще близько 300 млн грн., навчання персоналу - 850 тис. грн. В цілому бюджет «Ніки» склав 2 млрд. грн. При цьому, «Калина» охоплювала 31 об'єкт автоматизації, а «Ніка» - всього 12.

Полковник запасу Об'єднаного оперативного штабу ЗСУ Сергій Литвиненко, вважає, що Гриценко грубо порушив принцип державного контролю за розробкою і створенням критично важливої для ЗС України системи управління. Тим більше, що фахівці СБУ та служби Держспецзв’язку і захисту інформації були проти використання іноземного програмного забезпечення для обробки секретної інформації.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?