Експерт пояснив, чому Україна досі не користується лише власним газом, а купує чужий
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерт пояснив, чому Україна досі не користується лише власним газом, а купує чужий

Експерт пояснив, чому Україна досі не користується лише власним газом, а купує чужий
Джерело:  24 канал

Президент Центру глобалістики Стратегія XXI Михайло Гончар вважає, що Україна довгий час купувала російський газ за величезні гроші і тим самим лише підтримувала економіку "Газпрому". У то й же час, вона перестала інвестувати у власне видобування газу, що й призвело до його занепаду, передає ONLINE.UA з посиланням на "24 Канал".

За його словами, так званий дешевий газ, за який потім українці змушені були дорого платити, і став причиною того, що Україна не до сьогодні не змогла повністю перейти на свій видобуток.

"Свій газ власного видобутку ми практично по собівартості віддавали споживачеві. Відповідно, якщо компанія видобула газ і практично за собівартість віддала його, то у неї не буде з чого сформувати інвестиційний потенціал, аби збільшити інвестиції та розширювати газовидобуток. Одночасно ми імпортували російський газ, який весь час називали дешевим, але за який ми переплачували колосальні гроші. Тому так вийшло, що ми інвестували в економіку російського "Газпрому" і зовсім не інвестували в свій газовидобуток", - каже експерт.

Гончар також вважає, що подібний сценарій був вигідний олігархам і корумпованій владі України "незалежно від того, якими були прізвища президентів та прем’єрів".

"Тому власний газовидобуток був у загоні, а "Газпрому" ми переплачували, ще й були в боргах. За це ми тоді розрахувалися російською військовою присутністю в Криму, а тепер розраховуємося ще й окупацією півострова, Севастополя і частини Донбасу", – додав експерт.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Путін зробив гучну заяву по транзиту російського газу через Україну, запевнивши, що Росія збереже його, незважаючи на будівництво "Північного потоку-2".

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?