"Бухарестська дев'ятка" прийняла жорстку декларацію проти Росії: з'явилася гнівна реакція Москви
Категорія
Політика
Дата публікації

"Бухарестська дев'ятка" прийняла жорстку декларацію проти Росії: з'явилася гнівна реакція Москви

"Бухарестська дев'ятка" прийняла жорстку декларацію проти Росії: з'явилася гнівна реакція Москви
Джерело:  online.ua

Країни «Бухарестської дев'ятки» за підсумками саміту, що проходив у Словаччині 2 березня, прийняли декларацію, в якій йдеться про загрозу з боку Росії. Учасники саміту прийшли до висновку, що Москва не дотримується міжнародного права і використовує Кримський міст для своїх геополітичних цілей.

У Держдумі РФ зухвало відреагували на прийняту декларацію, заявивши, що країни Східної Європи, що входять в "Бухарестську дев'ятку", не живуть власним розумом, а намагаються догодити США, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на росЗМІ.

У підсумковій декларації "Бухарестської дев'ятки", саміт якої був приурочений до 70-річчя НАТО, сказано, що сили Північноатлантичного альянсу повинні бути присутніми на всьому просторі від Балтики до Чорного моря і бути готовими до подальшого реагування на всі загрози і виклики, де б вони не виникали. Учасники саміту одноголосно схвалили військову присутність в Європі США і зобов'язалися витрачати на оборону не менше 2% ВВП.

Основною загрозою в документі названа Росія, яка не дотримується норми міжнародного права в районі Азовського моря, поводиться конфронтаційно і використовує військові і невійськові дії, такі як будівництво Кримського моста, для досягнення своїх геополітичних цілей.

У відповідь на декларацію "Бухарестської дев'ятки", в яку входять Румунія, Болгарія, Чехія, Угорщина, Словаччина, Польща, Естонія, Латвія і Литва, член комітету Ради Федерації з оборони та безпеки Франц Клінцевич заявив, що Кримський міст в незаконно окупованому Криму Росія побудувала для відпочинку та туризму. Він в черговий раз нахабно підкреслив, що "Крим є і назавжди залишиться російським".

"Надалі Росія продовжить відстоювати свої національні інтереси, оскільки іншого просто не дано. А заяви "Бухарестської дев'ятки" щось схожі на агонію, щось з області фантастики. Кримський міст - міст життя нашої з нашим Кримом", - підкреслив парламентарій.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Євросоюз погодив введення нових санкцій проти Росії через ситуацію в Азовському морі.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?