Трамп вирішив, скільки повинні платити інші країни за розміщення військ США: союзники в шоці
Категорія
Політика
Дата публікації

Трамп вирішив, скільки повинні платити інші країни за розміщення військ США: союзники в шоці

Трамп вирішив, скільки повинні платити інші країни за розміщення військ США: союзники в шоці
Джерело:  online.ua

Американський глава Дональд Трамп розробив нову форму розрахунку з союзниками, які, на його думку, повинні більше, ніж зараз, платити за розміщення військ США. Нові цифри привели в жах союзників - вони називають плани Трампа вимаганням, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The Washington Post.

Про намір підняти ціну на розміщення військ США в інших країнах Трамп повідомив своїм помічникам в приватних бесідах. Згідно з його формулою, яку Трамп назвав "ціна + 50%" країни, де базуються американські військові, повинні оплачувати повну вартість їхнього перебування плюс ще 50 відсотків, повідомило джерело. Якщо Трамп затвердить нову формулу розрахунку, то союзникам США доведеться платити в 5 разів більше, ніж вони платять зараз.

Формула Трампа, яка може стати глобальним стандартом, особливо потрясла Німеччину, Японію і Південну Корею, в яких розміщені тисячі американських солдатів. Офіційні особи США згадали про цю вимогу на офіційних переговорах про умови розміщення військ вже в одній країні, стверджують джерела, знайомі з цим питанням.

У Раді національної безпеки підтвердили, що нова формула розрахунку за розміщення військ США в інших країнах вже обговорюється з союзниками. Там підкреслили, що адміністрація Трампа "прагне укласти вигідну угоду для американського народу", але не коментуватиме "будь-які поточні обговорення конкретних ідей".

Представники адміністрації Трампа при цьому заявили, що нова формула розрахунку це ще не пропозиція президента США, але чутки про неї стануть способом залучення уваги до того, щоб союзники взяли на себе більше витрат на власний захист. У Білому домі нагадали, що Трамп вже давно скаржиться на те, що союзники Америки і НАТО дешево отримують військовий захист від США.

За даними джерела, Південна Корея вже зіткнулася з жорсткою позицією Трампа з цього питання. Відомо, що в минулому місяці Південна Корея погодилася заплатити 925 млн доларів за розміщення 28 500 американських солдатів, що на 8,2% більше, ніж в попередньому році, і становить приблизно половину всіх витрат.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що Трамп пригрозив членам Альянсу, що Штати можуть вийти з НАТО, якщо союзники не виконають його вимог щодо підвищення витрат на оборону.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?