ООН ухвалила важливе рішення щодо полонених українських моряків
Категорія
Світ
Дата публікації

ООН ухвалила важливе рішення щодо полонених українських моряків

ООН ухвалила важливе рішення щодо полонених українських моряків

У доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини вперше зазначається, що українські моряки, які були захоплені російськими військовими поблизу Керченської протоки після обстрілу українських суден, повинні вважатися військовополоненими.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на "Європейську правду".

"УВКПЛ зауважує, що, керуючись нормами міжнародного гуманітарного права (Ст. 4(А)(1) і 4(А)(4) Третьої Женевської конвенції та ст. 43 і 44 Додаткового протоколу І), 24 затриманих членів екіпажів можна вважати військовополоненими і такими, що знаходяться під захистом Третьої Женевської конвенції. У будь-якому разі вони повинні користуватися статусом військовополоненого доти, поки компетентний трибунал не ухвалить іншого рішення. УВКПЛ нагадує, що з військовополоненими, зокрема, повинні поводитися гуманно, захищати їх від актів насильства чи залякування і надавати їм необхідну медичну допомогу", – йдеться у документі.

Вказано, що документ був опублікований цього тижня і в ньому викладається ситуація з правами людини в Україні у період з 16 листопада 2018 року до 15 лютого 2019 року. Звіт укладений англійської мовою, але також перекладений українською.

Як повідомляв ONLINE.UA, адвокат полонених українських моряків  Микола Полозов заявив, що російська влада може планувати використати військовополонених українських моряків для втручання у вибори до Верховної Ради.  Ці вибори відбудуться через кілька місяців після президентських – 27 жовтня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?