Президентські вибори 2019: як проголосувати мешканцям Криму та Донбасу
Категорія
Україна
Дата публікації

Президентські вибори 2019: як проголосувати мешканцям Криму та Донбасу

Президентські вибори 2019: як проголосувати мешканцям Криму та Донбасу
Джерело:  online.ua

31 березня чимало громадян України зіткнуться з проблемою, що не зможуть проголосувати на президентських виборах там, де наразі проживають. Однак не варто панікувати, адже цю ситуацію можна легко виправити, повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт ЦВК.

Так, якщо ви постійно живете не в тому селі, місті чи навіть країні, де зареєстровані, плануєте подорож на день виборів, навчаєтесь чи їдете у відрядження, то маєте право досить швидко змінити місце для голосування. Це треба зробити до 25 березня цього року включно. Причому, робити це треба і перед першим туром, і перед другим, якщо він буде.

Особливо важливий момент - зміна місця голосування внутрішньо переміщених осіб або мешканців непідконтрольних Києву районів Донбасу чи Криму. Всі вони мають право змінити місце для голосування на президентських виборах і взяти в них участь. Так само змінити місце голосування мають право громадяни України, які і зараз постійно мешкають в Криму та у так званих "ДНР" та "ЛНР".

"Люди, які залишили ці регіони, можуть аргументувати зміну місця голосування, надавши довідку внутрішньо переміщених осіб.Проте роз'яснення реєстру виборців чітко вказує, що усі громадяни України з офіційною реєстрацією у непідконтрольних Україні районах Донбасу та Криму мають право не подавати жодних додаткових документів.Вони можуть прийти в орган ведення реєстру виборців, написати заяву та надати паспорт із вказаним місцем реєстрації", - сказано в повідомленні.

Варто зазначити, що аналогічною буде процедура для участі в парламентських виборах.Проте на виборах до Верховної Ради охочі змінити місце голосування отримають тільки бюлетені за партійними списками. Голосувати за кандидатів у виборчих округах вони не зможуть. Не можна змінювати місце для голосування і на місцевих виборах.

Як повідомляв ONLINE.UA, раніше заступник голови ЦВК Євген Радченко повідомив, що відеоспостереження на виборчих дільницях під час виборів президента 31 березня не буде, оскільки це не передбачено законом.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?