Вербна неділя 2019: коли відзначати і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

Вербна неділя 2019: коли відзначати і що не можна робити

Вербна неділя 2019: коли відзначати і що не можна робити
Джерело:  online.ua

Вербна неділя, або як його ще називають Вхід Господній в Єрусалим, відзначається щорічно в останню неділю перед Великоднем або в шосту неділю Великого посту. У 2019 свято припало на 21 квітня. Після Вербної неділі віруючих чекає Страсний тиждень і Великдень.

Біблія говорить, що вхід Ісуса в Єрусалим був його вступом на шлях хресних страждань. У суботу, яка зараз носить назву Лазарева субота, Ісус воскресив Лазаря через чотири дні після його смерті. Після цього народ визнав його Спасителем і зустрічав, як тоді зустрічали царів і переможців. Ісус в'їхав до Єрусалиму, як Переможець гріха і смерті та його зустріли з почестями і пальмовими гілками.
У Київській Русі пальмові гілки замінили гілками верби. Наші предки вважали це дерево символом весни, саме на вербі з'являються перші бруньки раніше за інших. Вважалося, що освячена верба оберігала будинок від стихії, а також дарувала міцне здоров'я.

Традиції і заборони Вербної неділі

Вранці 21 квітня православні віруючі традиційно підуть до церкви на святкову літургію і для освячення гілок верби. Після повернення додому, прийнято злегка бити один одного гілками верби зі словами «Не я б'ю, верба б'є. Будь здоровий, як вода і багатий, як земля ». В Україні також кажуть: «Не я б'ю - верба б'є, За тиждень - Великдень. Будь великим, як верба, здоровим, як вода, и багато, як земля».

Таким чином ви бажаєте близькій людині здоров'я і благополуччя. Якщо хтось хворий, то його намагаються кілька разів вдарити саме по хворим місцям для якнайшвидшого одужання.

Після обряду гілки верби зазвичай кладуть до домашнього іконостасу або ставлять на вікно, і зберігають їх до наступного року. Торішні гілки ні в якому разі не можна викидати, їх потрібно спалити або кинути в воду.
На Вербну неділю не можна влаштовувати гучні гуляння через Великий піст, який в цей час особливо строгий. Як і в будь-який церковне свято, не можна працювати, шити, в'язати, прибирати в будинку. Також церква не рекомендує готувати гарячі страви.

Для збільшення своїх статків раніше пересаджували квітки або домашні рослини. Наші предки вірили, що вони принесуть в будинок багатство, а ось якщо квітка зів'яне - чекайте фінансових втрат.

Згідно з народним повір'ям, погода на Вербну неділю прогнозувала погоду на літо: якщо в цей день вітряно, то літо буде таким самим, а якщо на вулиці тепло і сонячно - літо буде теплим і принесе хороший урожай. Також тепла погода віщувала фруктовий достаток.

Жінки, які хотіли стати мамами, але їм це довго не вдавалося, їли вербові нирки і вірили, що можуть вилікуватися. Незаміжні дівчата сподівалися, що якщо подумають у Вербну неділю про коханого, то він обов'язково прийде.

У день Вербної неділі прийнято духовно очищатися і зі світлими думками чекати великого свята Пасхи.
Раніше ONLINE.UA повідомляв, що православні віруючі відзначають Великдень в 2019 році 28 квітня.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?