Президентські вибори 2019: як голосувати і які документи брати з собою
Категорія
Україна
Дата публікації

Президентські вибори 2019: як голосувати і які документи брати з собою

Президентські вибори 2019: як голосувати і які документи брати з собою
Джерело:  online.ua

21 квітня пройде другий тур виборів президента України - голосування триватиме з 8 ранку до 20 вечора без перерви. ONLINE.UA вирішив нагадати усім читачам, які документи потрібно мати з собою, як поводитись у разі порушень та що робити, якщо ви ненароком зіпсували бюлетень.

В Конституції України сказано, що право голосу мають усі громадяни України, яким уже виповнилось 18 років. Цього права позбавлені лише ті, кого суд визнав недієздатними.

Для отримання виборчого бюлетеня для голосування в день виборів Президента України члену дільничної виборчої комісії надається один із зазначених документів, що підтверджує особу та громадянство України.

На звичайній виборчій дільниці вам потрібен один із зазначених нижче документів:

  • паспорт громадянина України;

  • тимчасове посвідчення громадянина України (для тих осіб, що нещодавно отримали громадянство);

  • військовий квиток (лише для військових строкової служби).

На закордонній виборчій дільниці, а також на спеціальній виборчій дільниці:

  • паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

  • дипломатичний паспорт;

  • службовий паспорт.

На спеціальній виборчій дільниці – в'язниця або СІЗО:

  • картка (довідка) установи виконання покарань або слідчого ізолятора, що повинна містити: прізвище, ім'я, по батькові, число, місяць, рік народження, громадянство, фотокартку особи, підпис керівника та печатку установи (для осіб, які перебувають в установах виконання покарань або слідчих ізоляторах).

Якщо ж так сталося, що заповнюючи бюлетень, ви припустилися помилки – зверніться до комісії. За вашою письмовою заявою вам повинні видати інший бюлетень, попередньо склавши відповідний акт. Інший виборчий бюлетень видається тільки в обмін на зіпсований і лише один раз.

Раніше ONLINE.UA пояснював, що буде, якщо один із кандидатів зніметься з виборів. 

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?