Великдень 2019: топ-5 рецептів святкової паски
Категорія
Культура
Дата публікації

Великдень 2019: топ-5 рецептів святкової паски

Великдень 2019: топ-5 рецептів святкової паски
Джерело:  online.ua

Великдень 2019 стає все ближче, а значить, господаркам варто задуматися над тим, яку паску вони понесуть святити до церкви, і чим дивуватимуть гостей за святковим столом. Паски бувають різних розмірів, складаються з різних інгредієнтів, але всі вони є невід'ємним атрибутом Христового Воскресіння.

Наші предки пекли в основному тільки дріжджові паски і не замислювалися над їх прикрасою. Зараз паски виготовляють з різноманітних методик, а їх прикраса може позмагатися з тортами. ONLINE.UA зібрав рецепти п'яти кращих пасок різної складності приготування і калорійності, вибирайте собі до душі.

Традиційна паска з родзинками

Без традиційної пишної паски неможливо уявити святковий стіл на Великдень. Приготування такого паски займає багато часу і сил, але результат вартий того.

Інгредієнти:

• 3 кг борошна
• 1 літр молока
• 100 грам дріжджів (свіжі, живі)
• 600 грам вершкового масла
• 1 кг цукру
• 12 штук яєць
• 200-300 грам родзинок (можна замінити цукатами, шматочками шоколаду або чимось іншим на ваш смак)
• 1 чайна ложка солі
• Ванільний цукор

Спосіб приготування:

Для початку потрібно приготувати опару. Для цього необхідно збити яйця з цукром до пишності. Додати тепле молоко, дріжджі, розтоплене вершкове масло. Все перемішати, укутати і залишити на 8-12 годин, можна і на ніч.

В опару додаємо 1 чайну ложку солі, ванільний цукор, просіяне борошно і родзинки. Після цього тісто потрібно дуже добре вимісити, воно повинно відставати від рук.

Викладаємо у форми на 1/3 і залишаємо на столі. У кімнаті має бути тепло, без протягів, щоб тісто могло піднятися. Через 40-60 хвилин, коли тісто піднялося в два рази, ставимо в добре розігріту духовку. Випікати 30-50 хвилин при 180-200 градусів. Проте, духові шафи у всіх різні, тому краще дивитися по готовності пасок і скоринки.

Низькокалорійна сирна паска

Рецепт сирної паски припаде до душі тим, хто стежить за фігурою або хоче плавно вийти з Великого посту, але все ж не може собі відмовити в традиційному великодньому десерті.

Інгредієнти:

• 500 грам сиру
• Півсклянки жирної сметани
• 100 грам вершкового масла
• 100 грам цукрової пудри
• Горіхи, цукати, сухофрукти - на ваш смак

Спосіб приготування:

Сметану, сир, масло і цукрову пудру змішати до однорідної маси в блендері, щоб крупиці сиру добре перетерлись. Отриману масу помістити в форму для паски, прикрити марлею і покласти зверху важкий прес. Залишити в холодильнику на, як мінімум, 12 годин. Перед подачею на стіл красиво прикрасити цукатами, сухофруктами і горіхами.

Італійський кекс панеттоне

Панеттоне - традиційний італійський пиріг з захареннимі фруктами, шоколадом і іншою начинкою. Італійський кекс дуже популярний в Україні. До святкового великоднього столу його намагаються придбати в Європі або в спеціалізованих магазинах не тільки католики, але і православні. Ми пропонуємо рецепт приготування панеттоне в домашніх умовах.

Інгредієнти:

• 500 грам борошна
• 200 грам вершкового масла
• 200 мл молока
• 75 гр свіжих дріжджів
• 4 яйця
• 75 гр цукру
• 0,5 чайної ложки солі
• 1 апельсин
• 2 яєчні білки
• 250 гр родзинок
• 1 столова ложка рослинної олії
• 20 гр мигдальних пелюсток
• 0,5 чайної ложки ваніліну

Спосіб приготування:

Розкришіть дріжджі в миску, додайте тепле молоко, сіль, ванілін і 1 столову ложку цукру. Потім додайте 2 яйця і половину борошна, перемішайте. Знову додайте 2 яйця і борошно, що залишилося. Замісити тісто.
Візьміть розтоплене вершкове масло (воно не повинно бути гарячим, інакше жовтки згорнуться), 2 жовтки і 100 г цукру, перемішайте.

Влийте масляну суміш в тісто і знову вимісіть руками. Накрийте, залиште тісто підходити в теплі на годину.
Додайте терту апельсинову цедру і промиті родзинки. Знову дайте тісту підійти. Помістіть тісто в підготовлену форму. Випікайте в розігрітій до 180 С духовці близько 30 хвилин. Прикрасьте панеттоне мигдальними пелюстками.

Паска в мультиварці

Для тих, хто вважає за краще не витрачати багато часу на випічку або ж просто не обзавівся духовкою, є відмінний варіант для приготування паски - мультиварка.

Складові:

• 2,5 склянки борошна
• 100 мл молока
• 75 грам вершкового масла
• 10 грам дріжджів
• Дрібка солі
• Дрібка ваніліну
• Цукор
• 2 яйця
• Ізюм - за смаком

Спосіб приготування:

Для початку розведіть дріжджі в теплому молоці. Перемішайте і залиште на п'ять хвилин. Потім збийте яйця з цукром і додайте до них розм'якшене вершкове масло. Влийте в цю масу розведені дріжджі і перемішайте. Залиште в теплому місці на кілька годин.

По закінченню відведеного часу ще раз перемішайте масу і всипте просіяне борошно, додайте родзинки і викладіть у велику миску. Залиште на півтори години, щоб тісто підійшло.
Потім змастіть чашу мультиварки маслом і викладіть в неї тісто. Увімкніть режим Випічка і випікайте протягом 40-50 хвилин. Прикрасьте глазур'ю, кондитерської посипкою і цукатами.

Паска з сиром і грудинкою

Якщо традиційне бачення паски, як солодкого десерту, вам не до душі, в тісто можна додати грудинку, і захоплені коментарі гостей вам гарантовані.

Інгредієнти:

• 600 грам борошна
• 20 грам пресованих дріжджів
• 240 грам молока
• 1 чайна ложка солі
• 1 столова ложка цукру
• 2 яйця
• 180 грам вершкового масла
• 180 грам твердого сиру
• 180 грам копченої грудинки
• 1 столова ложка рослинної олії

Спосіб приготування:

Для початку приготуйте опару: у великій мисці змішайте 70 грам борошна з дріжджами і молоком, замісіть до однорідності. Накрийте і залиште при кімнатній температурі на годину. Опара буде пінитися, а якщо по мисці вдарити ложкою, вона просяде в центрі.

Наріжте грудинку кубиками. Покладіть в сковороду разом з рослинним маслом і обсмажте до рум'яного кольору. Перекладіть на тарілку, застелену паперовими рушниками. Сир натріть. Змішайте в мисці борошно, сіль і цукор. Додайте яйця і опару. Вимішуйте до тих пір, поки тісто не збереться в товстий шар. Накрийте тісто плівкою і залиште на 10-15 хвилин. Розділіть масло на 4 частини і поступово введіть в тісто. Додайте в тісто шматочки грудинки і натертий сир і перемішайте його руками. Перекладіть тісто в змащену маслом миску, закрийте і залиште для вистоювання, поки тісто не збільшиться в об'ємі в 1,5 рази.

Змастіть маслом форму для випічки. Розділіть тісто на дві частини і скачайте кожну в кулю. Викладіть тісто у форму і залиште на 90 хвилин. Розігрійте духовку до 180 градусів. Випікайте паску 50-60 хвилин.

Пам'ятайте, що на будь-якому етапі приготування паски в будинку повинно бути тихо, ваші думки і помисли - чистими. За давніх часів господині перед початком приготування читали молитви, а в тісто додавали трохи святої води. Але головне потрібно пекти з любов'ю і теплом в душі, тоді ваша паска точно вдасться і буде радувати рідних і близьких.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?