Багатьом овочам та фруктам, наприклад селері, огіркам і броколі, приписують так звану від'ємну калорійність – нібито для їх перетравлення організм витрачає більше енергії, ніж отримує. Нещодавно фахівці з Університету Алабами спростували цей доволі популярний міф, передає ONLINE.UA з посиланням на Science Alert.
Зазначається, щоб довести це вчені провели експеримент на ящірках сімейства агамових, які мають схожий з ссавцями травний процес. Їх в лабораторних умовах годували кубиками селери.
В результаті дослідження вдалося виявити, що після перетравлення й виведення їжі з організму ящірки зберігали до чверті всіх отриманих калорій. В середньому приріст енергії склав 24% від загальної калорійності продукту.Отримані результати були переведені в значення, справедливі для людського організму – вийшло 64% чистого приросту енергії.
"Наше дослідження ставить під сумнів не тільки негативну калорійність селери, а й сам факт існування таких продуктів. Проте, овочі з цього списку корисні при схудненні. Звичайно, якщо ви не закушуєте ними Біг Мак", – розповів один з авторів дослідження Стівен Секор.
Як повідомляв ONLINE.UA, вживання в їжу цільнозернових продуктів, свіжих овочів і фруктів може допомогти в боротьбі з депресією.