Як вибрати кухню: 3 ключові поради від дизайнера
Категорія
Технології
Дата публікації

Як вибрати кухню: 3 ключові поради від дизайнера

Як вибрати кухню: 3 ключові поради від дизайнера
Джерело:  online.ua

Під час вибору кухонного гарнітура у нас виникає маса вимог: він повинен бути естетичним, довговічним, стійким до перепадів вологості і температур, міцним, зручним в очищенні, а в ідеалі - ще й не надто дорогим. Якими принципами керуватися при виборі кухні, щоб вона відповідала всім перерахованим критеріям, розповів Андрій Сокрута - дизайнер, архітектор, засновник студії Andrey Sokruta workshop, повідомляє ONLINE.UA.

1. Планування

Перш за все, потрібно визначитися з плануванням кухонного гарнітура - він підбирається відповідно до розмірів приміщення, освітленості, розташуванням дверей, вікон, газових і водопровідних труб. Уявіть, як ви готуєте - де вам буде приємніше стояти, як зручніше пересуватися до мийки або столу? Позначте основні функціональні точки, і на основі них складайте конструкцію.

Фото: Andrey Sokruta workshop

Умовно можна виділити наступні типи кухонного планування:

  • L-образна кухня - оптимальна для невеликих приміщень, форма яких наближена до квадрату;

  • П-образна кухня - підходить для квадратних або прямокутних приміщень, де потрібно розмістити велику кількість систем зберігання і техніки;

  • лінійна кухня - ідеальна для вузьких просторів;

  • острівні і півострівні кухні - дуже зручні і ефектні, але підходять для приміщення площею не менше 20 кв. м;

  • дворядна кухня - дозволяє оптимально задіяти витягнутий простір, але вимагає ширини не менше 2,5 м.

Заздалегідь визначтеся з обідньою зоною - чи буде вона на кухні, або в окремому приміщенні; чи буде це повноцінний стіл або вузька стійка.

2. Матеріал

Бажаючі заощадити насамперед думають про меблі з ДСП, але краще віддати перевагу МДФ - вийде набагато дорожче, проте цей матеріал має масу переваг. Дрібнодисперсна фракція дозволяє використовувати більший арсенал просочень і інших компонентів, тому фасади з МДФ краще чинять опір вологості, цвілі і високим температурам. Покрити фасади при цьому можна будь-яким матеріалом - емаллю, шпоном, акрилом, плівкою.

Фото: Andrey Sokruta workshop

Окрему увагу приділіть фартуху - ділянка стіни в робочій зоні має мати міцне, жаро- і вологостійке покриття, яке легко миється. Ідеальний матеріал для фартуха - кераміка.

3. Колір

Кольорову гаму кухні підбирають не тільки відповідно до модними тенденціями, а й з практичних міркувань, бажаючи, щоб поверхні не були занадто марками. Але потрібно засвоїти одну істину: коли справа стосується кухні, немазких кольорів не буває - жирні плями і розводи видно на будь-якому фасаді або стільниці. А якщо і не видно, тим гірше: якщо пропустити свіжу пляму - будете відмивати її всіма правдами і неправдами, коли вона засохне. Тому важливіше вибрати поверхню, яка легко миється, ніж немазкий колір.

Щодо кольору, то зараз на піку популярності - чорний, білий, відтінки синього і коричневого, мармуровий малюнок.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?