Стало відомо, які фракції Ради підтримають дату інавгурації Зеленського 19 травня
Категорія
Політика
Дата публікації

Стало відомо, які фракції Ради підтримають дату інавгурації Зеленського 19 травня

Стало відомо, які фракції Ради підтримають дату інавгурації Зеленського 19 травня
Джерело:  online.ua

Питання вибору дати інавгурації нового президента залишається одним з найбільш гострих в українській політиці. Сьогодні стало відомо, які фракції парламенту можуть підтримати проект постанови, що передбачає проведення церемонії прийняття присяги 19 травня. За інформацією ONLINE.UA, це «Батьківщина», більша частина фракції «Самопоміч», «Відродження», значна частина позафракційних та група депутатів «Народного фронту», яка орієнтуються на Арсена Авакова.

Свою позицію стосовно дати інавгурації Володимира Зеленського сьогодні оприлюднив заступник голови партії «Батьківщина» Сергій Соболєв. За його словами, фракція Юлії Тимошенко зацікавлена в тому, щоб президент якнайшвидше приступив до виконання своїх повноважень.

«Ситуація в країні і зовні буде стабільнішою. Ми підтримуємо ту дату, яка є скоріше, 19. Значить, буде 19», – заявив Соболев.

Позиція «Опозиційного блоку» буде оприлюднена сьогодні, після засідання фракції. З одного боку, колишні регіонали зацікавлені в якнайшвидшій відставці уряду Гройсмана. І оскільки це можливо тільки після дострокових виборів, то для «Опозиційного блоку» було б непогано підтримати дату інавгурації 19 травня. Нагадаємо, що це дасть можливість Зеленському розпустити парламент і призначити дострокові вибори на кінець липня.

З іншого боку, якщо «Опозиційний блок» та партія Медведчука-Рабиновича трохи зачекають, то вони матимуть змогу посилити свою присутність у новій Верховній Раді за рахунок тієї частини електорату Зеленського, яка ідеологічно орієнтована на проросійський вектор.

Таким чином, можна прогнозувати, що кількість народних депутатів, які готові проголосувати за якнайшвидшу дату інавгурації Зеленського, буде більше 100 чоловік. В той же час, без підтримки двох найбільших фракцій – БПП та «Народного фронту» набрати 226 голосів їм навряд чи вдасться.

Аналогічна проблема виникла і у противників розпуску Ради. У них теж поки що немає 226 депутатів, які готові проголосувати за проект постанови депутата БПП Олександра Сугоняко, за яким церемонія інавгурації пройде 1 червня.

Якщо жоден проект постанови не пройде, останнє слово залишається за головою парламенту Андрієм Парубієм, який має формальне право призначити дату інавгурації самостійно. З урахуванням того, що Парубій вкрай негативно ставиться до можливості дострокового припинення повноважень Ради, скоріше за все він призначить дату інавгурації на 28 травня або навіть на 1 червня.

Нагадаємо, що у Зеленського розповіли, що станеться з телеканалами олігархів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?