Голову Конституційного суду звільнено: з'явились перші версії про причини
Категорія
Україна
Дата публікації

Голову Конституційного суду звільнено: з'явились перші версії про причини

Голову Конституційного суду звільнено: з'явились перші версії про причини
Джерело:  online.ua

На сьогоднішньому засіданні суддів Конституційного суду більшістю голосів (12 з 18 присутніх) було прийнято рішення про оголошення недовіри та звільнення голови цього державного органу – Станіслава Шевчука. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Українську правду», постанова суду є остаточною і не потребує додаткових затверджень.

Підставою для звільнення Шевчука з посади голови КС став висновок комісії з регламенту та етики, яка знайшла у його роботі системні і істотні порушення. Зокрема, тепер вже колишнього голову Конституційного суду звинуватили в тому, що у вересні 2018 року він підписав подання на призначення на посаду заступника Секретаріату суду бізнес-партнера свого брата.

Крім того, протягом останніх місяців ім’я Шевчука фігурувало в кількох резонансних справах, які підривали довіру до Конституційного суду України. Так, на початку цього травня стало відомо, що Станіславу Шевчуку було відмовлено в наданні візи на в'їзд до США через скасування в його суді статті Кримінального кодексу України про незаконне збагачення.

На думку авторів програми « Наші гроші з Денисом Бігусом », не останню роль у звільненні Шевчука зіграло те, що його рідного брата було помічено як активного прихильника Володимира Зеленського.

Депутат Верховної Ради від «Народного фронту» Сергій Висоцький висловив власну версію. На його переконання, Шевчука звільнено суто з політичних причин:

«…Не може Конституційним Судом України керувати людина, яка консультується з Портновим щодо ухвалення рішень та всупереч позиції колег ставить в порядок денний провокативні питання щодо скасування люстрації та декомунізації», – пише Висоцький у своєму Facebook.

Зараз, відповідно до закону, за відсутності голови Конституційного суду його обов’язки виконує заступник Олександр Тупицький. Він буде приймати участь у церемонії інавгурації нового президента.

Нагадаємо, що сьогодні Володимир Зеленський назвав депутатів Верховної Ради брехунами і пояснив чому.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?