На Порошенка подали заяву про спробу захоплення державної влади
Категорія
Політика
Дата публікації

На Порошенка подали заяву про спробу захоплення державної влади

На Порошенка подали заяву про спробу захоплення державної влади
Джерело:  online.ua

Екс-президент України Петро Порошенко вчора втратив недоторканність від кримінального переслідування. І в понеділок увечері до Державного бюро розслідувань України було направлено заяву про вчинення кримінальні правопорушення. Порошенка вважають причетним до державної зради, спробі захоплення державної влади і перевищенні влади і службових повноважень. Про це написав у своєму Телеграм-каналі екс-юрист в адміністрації президента Януковича Андрій Портнов, передає ONLINE.UA.

У заяві вказується, що 25 листопада 2018 року, після того як три українських військових корабля були атаковані ВМС Російської Федерації, 24 моряка захопили в полон, а 6 було поранено. У той же день відбулося засідання військового кабінету і скликано засідання РНБО для вирішення питання про оголошення режиму воєнного стану. За результатами засідання Президент Порошенко запропонував ввести воєнний стан на всій території України на 60 діб, що зробило б неможливим проведення президентських виборів. Однак внаслідок широкого громадського резонансу Порошенко був змушений відмовитися від свого початкового задуму і запропонував парламенту ввести воєнний стан тільки на 30 днів і на території всього 10 областей країни.

У поданій Андрієм Портновим заяві говориться, що такі події стали можливими внаслідок спланованих і протиправних дій Верховного Головнокомандувача, який, володіючи всією повнотою інформації про високу ймовірність агресивних дій збройних сил Росії в Керченській протоці, повністю розумів існуючі ризики здоров'ю та життю українських військовослужбовців. Але при цьому віддав наказ про перехід корабельної групи через Керченську протоку, яка перебувала під контролем російських військових. Заявник просить визнати такі дії Порошенка, як умисне створення провокації, щоб після прогнозованих дій російських військових, заявити про відкриту агресію Росії і, як наслідок, наявність підстав для введення воєнного стану. А це повинно було привести до скасування і перенесення на невизначений час президентських виборів, а також обмеження прав і свобод громадян. В результаті свого задуму Петро Порошенко фактично б захопив державну владу і обмежив діяльність представників опозиції, ЗМІ і лідерів громадської думки від критики його дій, що знижують політичний рейтинг.

Заявник вважає, що такі дії Петра Порошенка і групи інших осіб несуть ознаки злочинів, що підпадають відразу під три статті Кримінального кодексу. Зокрема, насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу і захоплення державної влади.

Відповідно до норм КПК України, слідчий повинен невідкладно, не пізніше 24 годин з моменту подачі заяви, внести відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

Як повідомляв ONLINE.UA, колишній перший заступник глави Адміністрації президента Януковича Андрій Портнов пообіцяв подати кілька судових позовів проти Петра Порошенка і його оточення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?