У кіберполіції попередили про новий спосіб крадіжки грошей з банківських карт
Категорія
Події
Дата публікації

У кіберполіції попередили про новий спосіб крадіжки грошей з банківських карт

У кіберполіції попередили про новий спосіб крадіжки грошей з банківських карт
Джерело:  Кіберполіція

У кіберполіції МВС розповіли про поширення в Україні нової злочинної схеми крадіжки грошей з банківських рахунків громадян. Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт кіберполіції, для захисту заощаджень необхідно обов’язково звертати увагу на кілька важливих деталей.

Спосіб крадіжки пов’язаний з перевипуском мобільного номера, який прив’язаний до банківської карти.

Схема виглядає так: абоненту телефонують кілька разів, представляючись нібито диспетчером таксі, чиновником державної установи і т.д., і просять передзвонити. Далі злочинці замовляють у оператора послугу відновлення SIM-карти, використовуючи для ідентифікації абонента ті номери, з яких раніше дзвонили.

Іноді зловмисники навіть перераховують незначні суми на мобільний рахунок жертви (від декількох гривень), щоб точно знати дату останнього поповнення, уточнюють поліцейські.

Ввівши в оману абонента, шахраї «відновлюють» нібито загублену SIM-карту у мобільного оператора. Після отримання доступу до SIM, зловмисники з її допомогою змінюють пароль інтернет-банкінгу і отримують контроль над банківським рахунком. Це дає їм можливість вивести гроші з карти через інтернет на інші рахунки.

Щоб мінімізувати ризики викрадення коштів з банківського рахунку, кіберполіція радить:

  • Використовувати окремий номер телефону для зв’язки його з карткою (фінансовий номер) та не передавати його стороннім особам;

  • Використовувати виключно офіційні додатки мобільного банкінгу. Інакше можна завантажити фішинговий додаток;

  • У більшості українських операторів мобільного зв’язку можна підключити послугу додаткового паролю для здійснення операцій з SIM-карткою. Ця послуга значно знижує ризики перевипуску картки;

  • Не передавати картку стороннім особам під час розрахунків в закладах харчування, магазинах тощо;

  • Не використовувати неперевірені ресурси для оплати товарів чи послуг онлайн. Вони можуть бути фішинговими;

  • Для онлайн-розрахунків рекомендовано використовувати сайти із захищеним протоколом (https://).

Якщо ж громадянин все ж таки став жертвою подібних злочинів, кіберполіція радить не зволікати та одразу повідомляти про незаконне списання коштів працівників банку та у поліцію.

Нагадаємо, що днями знаменитий актор Арнольд Шварценегер ледь не став жертвою вуличного крадія.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?