Зростання економіки України: що кажуть в Світовому банку
Категорія
Економіка
Дата публікації

Зростання економіки України: що кажуть в Світовому банку

Зростання економіки України: що кажуть в Світовому банку

Зростання економіки України є позитивним фактором, але нестійким та надто повільним у порівнянні з багатьма іншими країнами світу.Про це в інтерв'ю  "Дзеркалу тижня"  розповіла економіст Представництва Світового банку в Україні Анастасія Головач, повідомляє ONLINE.UA.

Як стверджує експерт, протягом останніх трьох років значний внесок у рост ВВП був зроблений за рахунок великого врожаю зернових. Це дуже нестійкий і складно прогнозований фактор. Інші галузі, які роблять великий внесок в зростання ВВП, орієнтовані на внутрішнє споживання, що теж не найкращий з варіантів.

«Внутрішнє споживання не підвищує експортного потенціалу, не допомагає нам інтегруватися в глобальні ланцюжки доданої вартості, збільшити нашу конкурентоспроможність, підвищити продуктивність, тобто задіяти всі можливі механізми, які допомагають саме сталому розвитку», – розповідає економіст.

Проблема в тому, що Україна експортує, здебільшого, сировинну продукцію з низькою доданою вартістю, а імпортує товари з високою доданою вартістю.

За словами Головач, кошти, які могли б інвестуватися в економіку, зараз фактично проїдаються. При цьому Україна не може дозволити собі нарощувати дефіцит бюджету через необхідність обслуговування державного боргу. Тому уряд повинен працювати над тим, щоб зменшити боргове навантаження. Це, в свою чергу, можливо тільки за умови жорсткого контролю над дефіцитом бюджету.

«Вільного простору для маневру у нас не так вже й багато. І для того, щоб він з’явився, треба більш терпимо ставитися до поточних витрат держави», – заявила представник Світового банку.

«Зарплата в державному секторі як відсоток від ВВП зросла з 9,6% в 2016 році до 11% – в 2018 році. Це дуже багато, якщо порівнювати з європейськими країнами. З одного боку, на ці витрати йдуть кошти, які могли б інвестуватися в інфраструктуру, а з іншого – вони формують попит в тих секторах, які не можуть забезпечити нам стійке економічне зростання і частково є факторами тиску на інфляцію», – додає економіст.

Нагадаємо, що вчора фінансовий експерт Сергій Фурса пояснив, як осінь вплине на курс гривні.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?