«Газпром» різко збільшив транзит газу через Україну
Категорія
Економіка
Дата публікації

«Газпром» різко збільшив транзит газу через Україну

«Газпром» різко збільшив транзит газу через Україну
Джерело:  online.ua

Російська корпорація «Газпром» збільшила на 25% обсяги транзиту газу в напрямку країн Європейського союзу через українську газотранспортну систему. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Facebook компанії «Укртрансгаз».

«Сьогодні через зупинку на ремонт двох ниток обхідного газопроводу Північний потік Газпром різко збільшив обсяги транзиту газу в ЄС через українську ГТС – на 25%, або 60 млн куб. м. на добу», – заявили в «Укртрансгазі».

Зазначається, що станом на сьогоднішній ранок, 17 липня, росіяни подали заявку на перекачування газу в міждержавній точці ГВС Ужгород у розмірі 300,2 млн куб. м. на добу. Таким чином, словацьке напрямок транзиту завантажений на 99%.

В «Укртрансгазі» нагадали, що існуючі потужності ГТС України дозволяють додатково перекачувати до країн Європи обсяги газу, «еквівалентні максимуму «Північного потоку 2» і умовного «Північного потоку 3» разом узятих».

При цьому очевидною перевагою української ГТС є її гнучкість та розгалуженість, які дають можливість проводити ремонтні та регламентні роботи без зупинки транзиту.

Як відомо, російський лідер Володимир Путін вже давно мріє залишити Україну без грошей, які вона отримує за транзит газу своєю територією. Саме для цього зараз будується підводний газопровід «Північний потік 2», вартість якого, за даними «Німецької хвилі», становить щонайменше 40 млрд доларів.

В свою чергу, в Україні вже готові до повної зупинки російського транзиту. За словами виконавчого директора «Нафтогазу» Юрія Вітренка, юристи НАК готують документи подавати позов у Міжнародний арбітраж для компенсації за недоотриманий прибуток.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?