Експерти: у людства залишилось лише 1,5 роки на порятунок клімату Землі
Категорія
Наука та медицина
Дата публікації

Експерти: у людства залишилось лише 1,5 роки на порятунок клімату Землі

Експерти: у людства залишилось лише 1,5 роки на порятунок клімату Землі
Джерело:  BBC

Спеціалісти змінили прогноз щодо того, коли саме людство пройде «точку неповернення» у можливості зупинити глобального потепління. Якщо раніше вважалося, що у планеті є в запасі щонайменше 12 років, то тепер вчені переконані, що критичним стане кінець 2020 року. Таким чином, лише протягом наступних 18 місяців людство має час для недопущення початку глобальної кліматичної кризи.

Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

Минулого року Міжурядова панель з кліматичних змін (IPCC) повідомила, що існує спосіб не дозволити середній температурі на планеті зрости більш ніж на 1,5°С до кінця цього століття. Для цього необхідно скоротити викиди вуглекислого газу на 45% до 2030 року.

Зараз експерти визнають, що вирішальні політичні кроки, націлені на втілення цього скорочення, повинні відбутися вже до кінця 2020 року.

«Кліматична математика жорстоко чітка. Світ не можна вилікувати у найближчі кілька років, але його можна фатально поранити недбальством до 2020-го», – заявив Ганс Йоахім Шеллнгубер, засновник та почесний директор Потсдамського інституту клімату.

Згідно з умовами Паризької кліматичної угоди, підписаної у 2015 році, країни пообіцяли зменшити викиди вуглекислого газу до кінця 2020 року. Однак, поточні плани скорочень викидів приведуть до того, що до 2100 року середня температура на планеті зросте на 3°С. Це занадто багато.

Враховуючи, що уряди країн зазвичай складають стратегічні плани на 5-10 років, новий план повинен з’явитися до кінця 2020-го. Тільки це дозволить, щоб до 2030 року викиди вуглекислого газу зменшилися на 45%.

Нагадаємо, що науковці прогнозують, що через 30 років клімат у Києві нагадуватиме Австралію

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?