У Росії повідомили, коли полонені моряки повернуться в Україну
Категорія
Україна
Дата публікації

У Росії повідомили, коли полонені моряки повернуться в Україну

У Росії повідомили, коли полонені моряки повернуться в Україну
Джерело:  online.ua

Затриманих в Керченській протоці українських моряків можуть відпустити на волю до жовтня під особисту поруку уповноваженого Верховної ради з прав людини Людмили Денисової. Про це російському виданню «Известия» розповів адвокат українців Микола Полозов, передає ONLINE.UA.

За його словами, в Слідче управління ФСБ РФ вже відправлені письмові гарантії того, що обвинувачені в порушенні російського кордону продовжать брати участь в судових і слідчих діях після їхнього повернення в Україну. «Известия» стверджують, що високопоставлене джерело в російських дипломатичних колах підтвердило готовність Москви передати 24 моряків Києву. Але лише в разі отримання письмових гарантій, як це і було фактично заявлено в ноті МЗС, відправленої українській стороні 25 червня.

Таким чином, Росія хоче використати письмові гарантії українського омбудсмена для того, щоб вийти з цієї ситуації з мінімальними репутаційними втратами. Адже невиконання рішення Морського трибуналу ООН може стати причиною для накладення обмежень у судноплавстві для російських кораблів.

Також надання письмових гарантій з боку української уповноваженої Кремль буде використане для пропаганди у вигляді «часткового визнання вини полоненими». Хоча всім зрозуміло, що після перетину українського кордону моряки відразу опиняться на волі.

Як заявив адвокат Микола Полозов, українська сторона вже подала клопотання про особисту поруку для моряків.

«Український омбудсмен Людмила Денисова направила клопотання про особисту поруку через МЗС Росії в Слідче управління ФСБ. У російській ноті було зазначено, що необхідно надати письмові гарантії відповідно до кримінально-процесуальним законодавством Російської Федерації. Особиста порука – форма гарантії участі особи, щодо якої не винесли вирок, в судових і слідчих діях», – розповів адвокат.

Полозов впевнений, що в разі задоволення прохання про особисту поруку, моряків звільнять з-під варти.

Нагадаємо, що Росія програла у Міжнародному трибуналі судовий процес щодо затримання українських моряків і повинна їх звільнити без будь-яких умов.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?