Справа Межигір’я: у Генпрокуратурі вважають, що два екс-президенти були в змові
Категорія
Україна
Дата публікації

Справа Межигір’я: у Генпрокуратурі вважають, що два екс-президенти були в змові

Справа Межигір’я: у Генпрокуратурі вважають, що два екс-президенти були в змові
Джерело:  ukr.radio

Представник Гепрокуратури пояснив мотиви оголошення підозри колишньому президенту України Віктору Ющенко. За словами начальника 2-го відділу управління спецрозслідувань ГПУ Андрія Радіонова, передавши у 2007 році «Межигір’я» у приватну власність прем’єр-міністру Януковичу, екс-президент Ющенко діяв з політичних інтересів.

Про це Радіонов заявив в ефірі « Українського радіо », передає ONLINE.UA.

За словами представника ГПУ, крім Ющенка підозри оголошені ще сімом громадянам, в тому числі колишньому президенту Януковичу, який передуває у розшуку.

«Чому президент Ющенко? Тому що йому і тільки йому за законом напряму підпорядковувалось Державне управління справами, і ним розглядались документи, від яких залежала подальша передача резиденції. Наразі повідомлено про підозру 8 особам. Є навіть ті, щодо яких вступили вироки у законну силу. Починаючи від посадовців, зокрема, двох президентів та прем’єр-міністра, і до нотаріусів. Наша тактика (розслідування) – зверху-вниз», – повідомив Радіонов.

Прокурор пояснив, що від початку 90-х років «Межигір’я» мала статус державної резиденції, що було закріплено спеціальними нормативними актами. За часів Кучми було створено Державне управління справами, якому і було передано більшість цих об’єктів. Тому просто так вивести його з володіння держави було неможливо. Спочатку отримувалось нерухоме майно, і вже потім було заволодіння землею.

Радіонов вважає, що у 2007 році Ющенко хотів провести дострокові вибори. Передача величезної резиденції «Межигір’я» Януковичу має ознаки політичної корупції. За версією ГПУ, за допомогою цього «подарунка» Ющенко нібито хотів домогтися підтримки Януковича у проведенні позачергових виборів..

«Наразі здійснено повідомлення про підозру за статтею 191, тобто заволодіння. Це теж злочин з ознаками корупції, але це не прямий хабар. Якби було достатньо доказів, що президент з використанням владних повноважень дав хабар, щоб мати можливість розпустити Раду, то зараз ми не маємо достатньо таких даних», – сказав Радіонов.

У Генпрокуратурі дотримуються думки, що обидва екс-президенти були співучасниками у заволодінні «Межигір’ям».

«Він допомагав іншій особі. Необов'язково, щоб ти отримав у власну кишеню якусь частку майна, це може бути і політичне сприяння. Зараз ми говоримо про корисливий умисел на користь Віктора Януковича», – зазначив Радіонов.

Нагадаємо, що 6 червня у Генпрокуратурі оголосили про те, Ющенка підозрюють у розтраті майна на 540 мільйонів гривень.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?