Мінрегіон пропонує змінити правила виселення людей з «хрущовок»
Категорія
Економіка
Дата публікації

Мінрегіон пропонує змінити правила виселення людей з «хрущовок»

Мінрегіон пропонує змінити правила виселення людей з «хрущовок»

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ пропонує змінити порядок проведення реконструкцій будинків старого житлового фонду – так званих «хрущовок». Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт міністерства, показник обов’язкової згоди власників квартир і мешканців мікрорайону хочуть зменшити до 75%.

Відповідну пропозицію міністерство подає в проекті нового закону «Про комплексну реконструкцію кварталів (мікрорайонів) застарілого житлового фонду».

Як пояснює заступник міністра регіонального розвитку Лев Парцхаладзе, на сьогодні норма обов’язкової згоди становить 100% мешканців будинку.

«Тобто відмова навіть одного жителя, який прописаний в квартирі такого будинку, виключає можливість проведення реконструкції. Навіть якщо всі інші жителі повністю підтримує це рішення», – розповідає чиновник.

Крім того, у міністерстві пропонують змінити коефіцієнт відшкодування за старе житло. Зараз він становить 1,5. Тобто при переїзді в новий будинок власнику старої квартири повинні дати квартиру на 50% більшої площі.

«Це стало основною причиною того, що реновація застарілого житла в Україні так і не змогла розпочатися на практиці», – вважає заступник міністра.

Щоправда, у Мінрегіоні не пояснили, як саме зміниться коефіцієнт відшкодування.

Це одна норма, яку пропонують запровадити чиновники, стосується розширення переліку об’єктів житлового фонду, які підлягають реновації. Зокрема, пропонується дозволити «оновлювати» не тільки застарілі «хрущовки» висотою до 5 поверхів, але й різної поверховості. Таким чином, під реновацію можуть підпасти навіть дев’ятиповерхівки.

Законопроект також регулює процедуру видачі компенсації власникам застарілого житла і передбачає різні варіанти відселення жителів при реконструкції.

Нагадаємо, що не так давно у Мінрегіоні запропонували дозволити відкривати школи в багатоквартирних будинках.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?