Експерти розповіли, чому в Україні погано будують дороги
Категорія
Україна
Дата публікації

Експерти розповіли, чому в Україні погано будують дороги

Експерти розповіли, чому в Україні погано будують дороги
Джерело:  ЦЕС

Гроші на автомобільні дороги в Україні витрачають у 2-2,5 рази менш ефективно, ніж в сусідній Словаччині. Про це свідчить дослідження, проведене Центром економічної стратегії (ЦЕС), повідомляє ONLINE.UA.

Однією з головних причин неефективності, як вважають експерти, є політичний розподіл грошей, які виділяються на будівництво доріг.

«По-перше, кількість грошей, які витрачаються на ремонт доріг, не співвідноситься з інтенсивністю використання дороги. По-друге, конкуренція на тендерах на підрядні роботи штучно обмежується, навіть не дивлячись на використання Prozorro. Це відбувається через виключення учасників за формальними критеріями», – пояснюють в ЦЕС.

В Україні в тендері на будівництво дороги беруть участь в середньому 2 учасники. В той же час у Словаччині між собою конкурують 4-5 учасників.

Ще однією причиною поганих доріг є короткий термін планування. В Україні поширена практика планувати на 5 років, тоді як в Словаччині – мінімум на 20, стверджують експерти.

До того ж навіть при наявності достатнього фінансування, українські будівельники часто запізнюються з виконанням проектної документації. Іноді це призводить до того, що роботи виконуються у встановлений термін.

Лише цього року Укравтодор планував здійснити ремонт від 1500 до 1800 кілометрів доріг. Однак станом до кінця липня державна агенція виконало тільки 50% робіт від запланованих на цей період.

Нагадаємо, що у Катарі почали фарбувати дороги у голубий колір. Завдяки цьому рішенню в цій країні борються з надмірно високою температурою поверхні автодоріг.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?