Вчені розкопали одного з найдавніших динозаврів: цікаві деталі
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені розкопали одного з найдавніших динозаврів: цікаві деталі

Вчені розкопали одного з найдавніших динозаврів: цікаві деталі
Джерело:  online.ua

Група палеонтологів дослідила скам'янілості динозавра, знайдені у горах Марокко. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на BBC.

Фахівці віднесли знахідку до стегозавра - різновид стародавніх рептилій, що мешкав на планеті з 182 до 66 мільйонів років тому. Цей екземпляр став першим з виявлених на території північних регіонів Африки. Найчастіше їх знаходили у Північній Америці, Азії, Європі.

Різновид отримав назву Adratiklit boulahfa. Берберською мовою це означає "гірська ящірка". Палеонтологи працювали під керівництвом Сюзанни Майдмент.

"Відкриття Adratiklit boulahfa особливо дивне, оскільки знайдені останки належать до другої епохи юрського періоду - Середнього юра. Більшість знайдених останків стегозаврів відносяться до значно більш пізніх епох. Тому цей найдавніший з відомих представників стегозаврів допоможе нам краще зрозуміти еволюцію цієї групи динозаврів", - пояснює науковка.

Попередньо вважається, що Adratiklit boulahfa має відношення до великих птицетазових динозаврів Dacentrurus. Залишки належать до сімейства Stegosauridae.

За словами палеонтолога, вчені наразі розроблюють версію про поширення стегозаврів у Гондвані. Раніше таких думок не висловлювали, бо на цій території не було прецедентів із зазначених різновидів.

Як повідомляв ONLINE.UA, науковці знайшли скам'янілості доісторичного пінгвіна-велетня під час експедиції у Нової Зеландії. За оцінками фахівців, зріст цього монстра сягав приблизно 1,2 метра та важив близько 80 кілограмів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?