США та Данія оголосили про важливі рішення щодо Гренландії
Категорія
Світ
Дата публікації

США та Данія оголосили про важливі рішення щодо Гренландії

США та Данія оголосили про важливі рішення щодо Гренландії

Сполучені Штати оголосили про те, що мають намір відкрити консульство в адміністративному центрі Гренландії – місті Нуук. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на The New York Times.

В офіційному листі Держдепу до конгресменів повідомляється, що відновлення консульства в Нууке є частиною плану зі збільшення присутності США в Арктиці.

«США стратегічно зацікавлені в розширенні політичних, економічних і комерційних відносин в арктичному регіоні», – йдеться в документі

Автори листа пояснюють, що наявність консульства у Гренландії дозволить розвивати більш глибокі відносини з офіційними особами та суспільством цієї території.

Консульство США у Гренландії діяло з 1940 по 1953 роки. Пізніше воно було закрите, однак на території цього архіпелагу досі діє американська військова база (Туле).

Паралельно із США, про бажання збільшити присутність в Гренландії оголосила також і Данія, якій формально належить ця територія. Оскільки за умовами договору з Гренландією Данія відповідає за її безпеку та зовнішні відносини, Копенгаген збирається посилити військовий контингент на цьому архіпелагу. Про це вчора повідомила агенція Bloomberg.

«Присутність Командування оборони Данії в Арктиці та Північній Атлантиці стане ще важливішою у найближчі роки, оскільки геополітичне значення Арктики зросте», – заявили в Міноборони Данії.

Ця заява з’явилася після нещодавнього візиту до Гренландії прем'єр-міністра Данії Метте Фредеріксен і стала результатом дипломатичного конфлікту між США і Данією з приводу невдалої спроби Трампа придбати найбільший острів у світі.

Під час візиту на острів голови данського уряду було ухвалене рішення про спільні військові навчання та тренування для аварійних служб.

Нагадаємо, що у Данії назвали пропозицію Трампа «абсурдною та неприпустимою образою».

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?