Президент Світового банку розповів, що йому пообіцяв Зеленський
Категорія
Україна
Дата публікації

Президент Світового банку розповів, що йому пообіцяв Зеленський

Президент Світового банку розповів, що йому пообіцяв Зеленський
Джерело:  FT

Володимир Зеленський під час зустрічі з президентом Світового банку Девідом Мелпасом повідомив про плани провести земельну реформу, реформувати «Нафтогазу», демонополізувати економіку й державні підприємства, а також пообіцяв дотримуватися незалежності Національного банку України.

Про це Мелпас написав у своєму блозі на сайті газети Financial Times, повідомляє ONLINE.UA.

«Критично важливим першим кроком є залучення великих інвестицій. Для цього Україні потрібно дозволити ринкову конкуренцію, ліквідувати монополії та зміцнити верховенство права. Державні підприємства присутні майже в 30 секторах економіки і займають значну частку ринку більш ніж на половині ринків, де вони працюють», – написав глава Світового банку.

В якості прикладу він навів газовий сектор, де панує держпідприємство НАК «Нафтогаз».

Щодо банківської сфери, то тут Мелпас порадив Україні запровадити механізм списання повністю забезпечених непрацюючих кредитів, а також гарантувати топ-менеджменту й членам наглядових рад банків захист від необгрунтованого судового переслідування. Також він закликав якнайшвидше завершити формування незалежних наглядових рад в державних банках і захистити незалежність НБУ.

Ще одним важливим питанням, на переконання глави Світового банку, є земельна реформа.

«Україна посідає перше місце за площею орних земель у Європі, але врожайність з гектара є набагато нижчою, ніж у Франції чи Німеччині. Один олігарх контролює групу компаній, яка виробляє понад 80% мінеральних добрив», – пише чиновник.

Мелпас закликав українську владу скасувати мораторій на продаж сільськогосподарської землі. Це стане поштовхом для інвестицій у механізацію та іригацію, буде стимулювати перехід до виробництва продукції з більш високою доданою вартістю, поліпшить доступ до капіталу невеликих господарств.

«На нашій зустрічі президент Зеленський підтвердив декілька ключових точок зростання, на які я буду посилатися у своїх зустрічах у G7... Серйозний мандат довіри народу відкриває владі шлях до швидких змін, і Світовий банк сповнений рішучості надати підтримку в цій складній подорожі до більш вільної і сильної України», – написав Мелпас.

Нагадаємо, що нещодавно Володимир Зеленський підтвердив, що його команда планує відкрити ринок землі вже до кінця цього року.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?