Офіс Зеленського проти Кличка: депутати звернулись в Конституційний суд
Категорія
Україна
Дата публікації

Офіс Зеленського проти Кличка: депутати звернулись в Конституційний суд

Офіс Зеленського проти Кличка: депутати звернулись в Конституційний суд

Депутати Верховної Ради 8-го скликання звернулись до Конституційного суду за роз’ясненням статті Конституції, яка стосується розподілу та здійснення державної влади і місцевого самоврядування у Києві. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на сайт Київської міської державної адміністрації.

«Конституцією України визначено, що в Києві є первинним і повноцінно діє місцеве самоврядування з особливостями, які встановлює «Закон про столицю». Ст.141 Конституції передбачає, що територіальна громада на відкритих і прямих виборах обирає мера, який головує на засіданнях ради і очолює його виконавчий орган, терміном на 5 років.

КСУ ще в 2003 році своїм рішенням дав роз’яснення, що Київський міський голова, обраний громадою, повинен бути призначений і головою КМДА. Тобто, призначення винятково мера Києва головою на посаду голови КМДА президентом України не є поєднанням посад, а є формою виконання Київським міським головою «ex officio» своїх повноважень, передбачених Конституцією та законами України», – йдеться у поданні до КС.

У документі наголошується, що «ніякі зміни в законодавстві, здійснені за часів Януковича, не містять правової новизни порівняно з 2003 роком і тим більше не можуть скасовувати або звужувати гарантії, надані місцевому самоврядуванню Конституцією».

Крім того, депутати звертають увагу суддів на те, що Конституція встановлює різні дати виборів президента України і міських голів. Відповідно, це унеможливлює встановлення юридичного зв’язку між припиненням повноважень обраного міського голови і призначеного голови КМДА. Депутати вважають, що на законодавчому рівні практично неможливо здійснити ефективний розподіл повноважень між законодавчим і виконавчим органами столичної влади і їх керівниками.

Віталій Кличко, коментуючи подання народних депутатів до Конституційного суду, висловився наступним чином:

«І справа не в прізвищах, не в тому, що Кличко тримається за будь-які крісла. Йдеться про згортання реформи децентралізації, про позбавлення столиці самоврядування…Ще в 2003 році КС чітко сказав, що головою КМДА може бути призначено лише особа, обрана київським міським головою. Тобто людина, яку обрали жителі столиці».

Нагадаємо, що кілька тижнів тому голова Офісу президента Андрій Богдан вніс подання у Кабмін з вимогою звільнити Кличка з посади голови КМДА. Однак керівник уряду Володимир Гройсман відмовився ставити це питання на засідання Кабінету міністрів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?