Астрономи показали дуже дивну планету-гіганта на відео
Категорія
Технології
Дата публікації

Астрономи показали дуже дивну планету-гіганта на відео

Астрономи показали дуже дивну планету-гіганта на відео
Джерело:  online.ua

Колектив американських науковців продемонстрував незвичну орбіту далекої планети HR 5183 b. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Newsweek.

Виявлена екзопланета майже втричі перевищує розмірами Юпітер. Її орбіта нагадує яйце та йде всупереч з "типовою" поведінкою. Задля одного оберту навколо рідної зірки, космічному тілу необхідні від 45 до 100 років.

Згадану зірку астрономи зареєстрували у 1990-х роках, проте гігантську планету помітили лише нещодавно.
Відомо, що планет пришвидшується під час наближення до зірки.

"Ми виявили цей швидкий прохід. Ми побачили наближення планети, а тепер вона віддаляється від зірки. Вона лишила такий чіткий відбиток, що ми тепер можемо впевнено сказати про існування цієї планети, хоч і не бачили повну орбіту", - цитує видання Ендрю Говарда - автора дослідження з Каліфорнійського технологічного інституту.

Слід зазначити, що виявити HR 5183 b допомогла так звана "променева швидкість". Цей метод полягає у спостеріганні за коливаннями на поверхні зірки, які утворюються завдяки гравітаційній силі від сусідньої планети.

За словами Говарда, рух планети нагадує таран, що зносить усе перед собою. Він вважає HR 5183 b несхожою на усі знайдені раніше екзопланети. Це пов'язане з незвичною формою її орбіти.

Як повідомляв ONLINE.UA, засновник SpaceX Ілон Маск знову виступив з ідеєю щодо"зігрівання" атмосфери Марса. Йдеться про використання безлічі штучних супутників-дзеркал.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?