Вчені розкрили одну з таємниць сувоїв Мертвого моря
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені розкрили одну з таємниць сувоїв Мертвого моря

Вчені розкрили одну з таємниць сувоїв Мертвого моря
Джерело:  online.ua

Археологи з'ясували, що стародавні ізраїльтяни створили сувої Мертвого моря за допомогою невідомої раніше технології. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Newsweek.

Фахівці Массачусетського технологічного інституту зацікавилися здібностями Храмового сувою до збереження протягом майже 2000 років. Цей артефакт є одним з найдовших та найцінніших серед усього архіву.

Колективу науковців під керівництвом Адміра Масіка надали невеличкий фрагмент рукопису - не більше дюйму - для дослідження. За їхніми висновками, ізраїльтяни, намагаючись врятувати тексти від римлян, поховали їх під завалами зі сміття та відходів кажанів.

Вчені заявили, що савій - багатоповерховий за структурою. Його обробили сумішшю солей, які залишилися після випарення розсолів. Ця рідина дещо відрізняється від тих, що використали для створення інших документів. Зокрема, йдеться про знаходження кальцію, натрію, сірки. Їхня концентрація була надзвичайно висока.

Саме через таку обробку сувій виділяється своєю білістю у порівнянні з іншими. Згадані солі не є характерними для Мертвого моря. Джерело їх походження знаходиться в іншому регіоні.
Автори дослідження вважають, що ідентифікація речовин і технологій допоможе їм виявляти підробки та зберігати артефакти надалі.

"Храмовий сувій був особливим. Це не просто священний текст. Деякі люди вважали, що це шоста книга Мойсея. Можливо, ця коштовна та незвична обробка сувою була зроблена, щоб зробити його по-особливому красивим", - цитує видання науковців.

Як повідомляв ONLINE.UA, палеонтологи змінили уявлення про отвори у черепі тиранозавра рекса. Раніше вони були пов'язані з м'язами, але зараз вважаються спеціальними елементами у системі кондиціонування.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?