Крижаний дракон: вчені описали невідомих раніше летючих динозаврів
Категорія
Технології
Дата публікації

Крижаний дракон: вчені описали невідомих раніше летючих динозаврів

Крижаний дракон: вчені описали невідомих раніше летючих динозаврів
Джерело:  online.ua

У 1992 році в Канаді знайшли скам'янілості величезного птерозавра віком у 77 мільйонів років. Лише нині вдалося їх вірно ідентифікувати. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Journal of Vertebrate Paleontology.

Палеонтологи віднесли знахідку до сімейства аждархід - найбільших тварин, що коли-небудь панували у повітрі нашої планети. Саме до них відносяться й кетцалькоатлі, які мали розмах крил від 12 до 15 метрів.

Згідно з новим аналізам, кістки належали до іншого різновиду аждархідів, що були лише родичами кетцалькоатлів. Їм дали ім'я Cryodrakon boreas("крижаний дракон північного вітру").

На думку команди вчених під керівництвом Девіда Хоуна, цей "дракон" мав масу у 250 кілограмів при розмаху крил до 10 метрів. Знайдений у канадській провінції зразок мав лише 5-метровий розмах, бо не встиг вирости.

Кетцалькоатлі відрізняються від нового різновиду довшими й тоншими хребцями та іншими особливостями скелету.

Цікаво, що назва зовсім не відображає дійсність. Ці птерозаври, як усі їхні родичі-динозаври, жили у тропічному кліматі. Вони полювали на маленьких ящерів та ссавців.

Аждархіди - це палкий інтерес палеонтологів. Невелика кількість знахідок робить поки що неможливим з'ясування важливих питань щодо їхнього життя. Зокрема - біомеханіки зльоту гігантів.

Як повідомляв ONLINE.UA, команда вчених, яка вивчала череп тиранозавра рекса, дійшла висновку, що відомий хижак мав у голові систему на кшталт кондиціонера.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?