Вчені розповіли про надзвичайну прожерливість чорної діри у центрі галактиці
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені розповіли про надзвичайну прожерливість чорної діри у центрі галактиці

Вчені розповіли про надзвичайну прожерливість чорної діри у центрі галактиці
Джерело:  online.ua

Надмасивна чорна діра Стрілець А, що присутня у центрі Чумацького Шляху, має набагато більший рівень поглинання речовини, ніж вважалося раніше. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Astrophysical Journal Letters.

Це виявила команда астрономів Каліфорнійського університету Лос-Анджелеса. Вони наразі не з'ясували причини феномену.

Вчені дослідили Стрілець А та звернули увагу на джерело яскравого світла. Попередні висновки вказували на промені зірки S0-2. Та розташована неподалік.

Згодом стало помітно, що світло йде безпосередньо від чорної діри. Фахівці мають 133 ночі спостережень за нею.

Порівняння яскравостей продемонстрували, що світимість Стрільця А в інфрачервоному діапазоні зросла. Це говорить про збільшене у порівнянні з чинною думкою поглинання речовини.

Астрономи вважають, що це може бути пов'язане з наближенням зірки S0-2 до чорної діри. Остання отримала під час зближення багато газу, який тільки нещодавно досяг надмасивного об'єкта.
Інше припущення говорить про астероїди, які загинули у надрах чорної діри.

Як повідомляв ONLINE.UA, команда астрономів знайшла на околиці Чумацького Шляху зірку, яка б, згідно з її показниками, не мала там бути. Світило опинилося у відповідній локації через гравітаційний вплив надмасивної чорної діри.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?