Росія програла: «Газпрому» доведеться просити Україну про транзит газу
Категорія
Економіка
Дата публікації

Росія програла: «Газпрому» доведеться просити Україну про транзит газу

Росія програла: «Газпрому» доведеться просити Україну про транзит газу
Джерело:  online.ua

На переговори 19 вересня в Брюссель щодо постачань газу через територію України російська делегація приїде зі слабкими позиціями. Це сталося через те, що суд ЄС скасував рішення Єврокомісії, за яким «Газпром» мав розширений доступ до потужностей газопроводу Opal – саме він приймає газ «Північного потоку». Оскільки позов, який подала Польща, був задоволений, Росія втратила можливість додатково транспортувати по Opal до 10,2 мільярда кубометрів газу на рік.

Як повідомляє ONLINE.UA з посиланням на «Газета.ру», російському експортеру тепер доведеться скоротити завантаження «Північного потоку». Через рішення європейського суду «Газпром» зможе завантажувати цей газопровід не більш ніж на 25 млрд куб. м на рік.

Щоб забезпечити виконання контракту з покупцями газу в Європі, російській компанії доведеться просити Україну заключити новий транзитний контракт. Глава міністерства енергетики РФ Олексій Новак вже підтвердив, що обмеження допуску до газопроводу Opal вплинуть на переговори щодо газу з Україною і Єврокомісією, а також торкнуться питань європейської енергобезпеки.

У Кремлі хочуть продовжити дію старого контракту на транзит через територію України на 1 рік. Крім того, «Газпром» готовий надати Києву 25% знижку на пряме постачання газу з Росії. Однак в Україні не поспішають поновлювати контракт. Перш за все, «Нафтогаз» вимагає від росіян сплатити борг у розмірі 2,8 млрд доларів за рішенням Стокгольмського арбітражу. Також у Києві хочуть заключити транзитний контракт з Росією не на рік, а на кілька років з гарантованими обсягами поставок.

Нагадаємо, що днями у Верховній Раді розповіли, на скільки може подешевшати газ для населення.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?