18 вересня – яке сьогодні свято відзначають в Україні
Категорія
Україна
Дата публікації

18 вересня – яке сьогодні свято відзначають в Україні

18 вересня – яке сьогодні свято відзначають в Україні
Джерело:  online.ua

У християнському календарі сьогодні здавна відзначається день пам’яті пророка Захарії і святої Єлизавети. Також цей день іноді називають «Кумоха осіння» або «Вигнання Кумахи». 18 вересня вважається щасливим для пророкувань та ходіння до ворожок, повідомляє ONLINE.UA.

За народними повір’ями сьогоднішній день нещасливий, оскільки порушників заборон чекають сурові неприємності: хвороба або навіть загибель.

Наші предки вірили, що 18 вересня з лісу до людей виходить Кумоха – так називали дружину Лісовика та лихоманку, яка нападає на жінок. Прогнати хворобу можна було за допомогою березового віника. Люди обтрушивали ним не тільки себе, але і свої хати, в яких перед цим потрібно було навести порядок. Вважалося, що після цього ритуалу хвороби не підступлять до людини та її родини протягом усього року.

Також для позбавлення від хвороб 18 вересня було прийнято паритися в лазні.

Ще один дух, якого побоювалися цього дня, – це Ічетик, який нібито жив у річці. Вважалося, що він міг утопити людини протягом року, якщо той на Єлизавету і Захарія заходив у воду та каламутив її.

Наші предки вірили, що ті, хто народився 18 вересня, володів особливою силою і надприродними здібностями, тому жодні напасті та злі духи до них не підступляться.

Прикмети на день Єлизавети і Захарія:

  • Якщо цього дня листя вже пожовкло, то осінь буде ранньою, а зима дуже суворою;

  • Якщо на Єлизавету і Захарія багато ягід на горобині, то осінь буде дощова;

  • Все, що напророкували на день Єлизавети і Захарія, обов'язково скоро збудеться.

Вважалося, що 18 вересня не можна нікому давати клятви, бо якщо їх не виконати, то можна загинути. Сьогодні також не рекомендується прати, інакше можна захворіти.

Також людям не можна пускати у свій дім незнайомих людей – це може бути лихоманка Кумоха і вигнати її буде дуже складно. Не треба давати нікому хліба чи пускати переночувати.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?