Вчені з'ясували, як виглядала Венера у життєздатному стані
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені з'ясували, як виглядала Венера у життєздатному стані

Вчені з'ясували, як виглядала Венера у життєздатному стані
Джерело:  online.ua

Астрономи вважають, що близько 700 мільйонів років тому на Венері міг бути помірний клімат. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на Euro Planet Society.

Науковий дует змоделювала теоретичну історію Венери з моменту утворення близько 4,2 мільярда років до зазначеного часу.

На думку Майкла Вея та Ентоні Дель Дженіо з Інституту космічних досліджень NASA імені Годдарда, близько кінцевої дати планета могла мати температуру на поверхні від 20 до 50 градусів Цельсія. Так, цей показник трохи вищий, ніж земний, проте він все ще є комфортним у контексті появи життя та наявності рідкої води.

Понад 700 мільйонів років тому Венера мала повноцінний океан води. Інші сценарії планетоутворення - загалом їх було п'ять - вказували на наявність води лише у підповерхневих шарах кори.

Вуглекислий газ на Венері на початку міг бути пов'язаний з формуванням силікатних порід, проте домінантним пізніше став азот.

Майже три мільярди років планета могла бути потенційно життєздатною. Баланс порушили процес, які сталися між 715 та 700 мільйонами років тому. У цей період Венера отримала надзвичайну кількість вуглекислого газу, що розігрів її та спровокував катастрофічний парниковий ефект.

Вчені вважають, причиною цих змін був вулканізм. Свого часу Земля зазнала подібних процесів - під час виливання сибірських трапив, що призвело до пермського вимирання 250 мільйонів років тому.

Наша планета зуміла все це пережити, а от Венера, яка знаходиться ближче до Сонця - ні. Остання отримувала від світила набагато більше енергії та не відновилася.

Як повідомляв ONLINE.UA, на поверхні Юпітера можна було спостерігати сонячне затемнення. Через масштаби газового гіганта і невеликих - відносно - розмірів його супутників, явище скоріше нагадує тінь.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?