Вчені з'ясували, чи прив'язуються кішки до людей насправді
Категорія
Технології
Дата публікації

Вчені з'ясували, чи прив'язуються кішки до людей насправді

Вчені з'ясували, чи прив'язуються кішки до людей насправді
Джерело:  online.ua

Вчені дослідили поведінку кішок, щоб з'ясувати ступень їхньої прив'язаності до володарів. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на результати праці вчених, оприлюднені у журналі Current Biology.

Фахівці дійшли висновку, що відданість цих улюбленців загалом недооцінюють. Вони здатні створювати навіть такий зв'язок, як "безпечна прив'язаність". Цей тип відносин є характерним для дітей та собак - він демонструє відчуття спокою істоти у присутності старшої особи.

"Попри меншу кількість досліджень, вишукування показують, що ми здатні недооцінювати соціокогнітивні здібності кішок", - вважають автори наукової статті.

Основою для дослідження вчених з Університету Орегона стала поведінка кошенят. Їхні володарі провели з улюбленцями дві хвилини. Потім вони вийшли з кімнати на дві хвилини та повернулися.

Для експерименту залучили 70 кошенят. 64% з них продемонстрували меншу здатність до стресу під час возз'єднання з володарем, на відміну від розлуки. Крім того, 36% кошенят показали так звану "небезпечну прив'язаність" - напругу під час повернення людей.

Зазначена більшість була схильна до обіймів, а от менша частина - ухиляється від таких контактів та перебуває у сумлінні.

Аналогічні "безпечні" та "небезпечні" реакції спостерігалися також у 38 дорослих кішок. Схожі результати зареєстровані під час досліджень із залученням собак.

Науковці зазначили, що для кішок більшу роль мають первісний зв'язок із людиною. Себто, менше значення мають довготривалі навчання чи соціалізація.

"Це може говорити про те, що спадкові фактори, як темперамент, також впливають на тип прив'язаності та можуть сприяти її стабільності", - підкреслили автори експерименту.

Як повідомляв ONLINE.UA, вчені стверджують, що протягом 40 років чисельність рідкісних видів тварин скоротилася майже на 60%. У майбутньому Земля може втратити назавжди багато різновидів істот. Зокрема - річкових горил, амурських леопардів, чорних носорогів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?