Прихована небезпека: вчені пояснили, чому шкідливі чайні пакетики
Категорія
Технології
Дата публікації

Прихована небезпека: вчені пояснили, чому шкідливі чайні пакетики

Прихована небезпека: вчені пояснили, чому шкідливі чайні пакетики
Джерело:  online.ua

Вчені стверджують, що одноразові чайні пакетики загрожують людині серйозним пластиковим забрудненням. Про це повідомляє ONLINE.UA, посилаючись на Environmental Science & Technology.

Колектив фахівців з канадського Університету МакГілла перевірили поведінку пакетиків під час заварювання в окропі. Наразі відомо, що сучасні виробники не використовують папір, замінивши її синтетичними елементами - пластиком чи поліетилентерефталат.

Група вчених залучила для дослідження чотири різновиди пакетованого чаю, які купили у звичайних магазинах Монреалю. Вони видалили безпосередньо чайну суміш, а пакетики залишили на 5 хвилин у воді з температурою близько 95 градусів Цельсія.

Цю рідину проаналізували за допомогою мікроскопу. Висновки були невтішними - близько 11,6 мільярда частинок мікропластику (понад 100 нм) та 3,1 мільярда частинок нанопластику (менш ніж 100 нм) біли виявлені у чашці. Цей показник забруднення у кілька тисяч перевищує дані стосовно забруднення інших продуктів.

Далі спеціалісти вирішили перевірити, як само така концентрація пластику може впливати на живу істоту. Вони обрали для експериментів великі дафнії - планктонні ракоподібні.

Ці створіння зуміли вижити в умовах високої концентрації пластику, але були помітні певні аномалії у процесі формування тіла та поведінці.

"Знань про шкідливий вплив пластикових частинок на здоров'я людини у нас, як і раніше, немає, але існує нагальна потреба у дослідженні потенційних токсичних механізмів (мікропластик) у вищих хребетних та людей", - підкреслили автори проєкту.

Як повідомляв ONLINE.UA, пластик може мати певні переваги у разі правильного використання. Команда американських інженерів використала перший у світі ракетний двигун з пластику, "надрукований" завдяки 3D-принтеру.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?