Виведення монет, нові гроші, осінній призов, пільги: як зміниться життя українців з жовтня 2019 року
Категорія
Україна
Дата публікації

Виведення монет, нові гроші, осінній призов, пільги: як зміниться життя українців з жовтня 2019 року

Виведення монет, нові гроші, осінній призов, пільги: як зміниться життя українців з жовтня 2019 року
Джерело:  online.ua

Згідно із законодавством, українців з 1 жовтня 2019 роки чекає ціла низка нововведень. Почнуться моненітізаціі пільг, з'явиться нова купюра номіналом 1000 гривень, з обороту виведуть дрібні монети, почнеться осінній призов в армію, вступлять в силу нові правила дорожнього руху, відбудеться переведення годинників на зимовий час. ONLINE.UA розповідає про головні нововведення жовтня 2019, про які важливо знати.

Нові гроші та виведення монет

З 1 жовтня 2019 року НБУ виводить з обігу монети номіналом 1, 2 і 5 копійок. Протягом трьох років українці зможуть обміняти їх в будь-якому держбанку, але розрахуватися в магазині такими грошима вже буде не можна.

Крім того, 25 жовтня в обороті українців з'явиться нова купюра номіналом в 1 тисячу гривень. НБУ планує надрукувати 5 млн нових купюр.

Підвищення пенсійного віку

На поточний момент в Україні діють норми, прийняті ще в жовтні 2011 року. Тоді було вирішено підвищувати пенсійний вік для жінок на півроку щороку протягом 10 років. Це означає, що вже з 1 жовтня 2019 року пенсійний вік буде підвищено до 59,5 років.

Монетизація пільг і нарахування субсидій

З 1 жовтня в Україні стартує монетизація пільг на оплату комунальних послуг. Буде паралельно діяти дві системи - готівкова та безготівкова. Безготівкові кошти зможуть отримувати всі пільговики в автоматичному режимі, а для отримання готівкової монетизації потрібно подати заяву в органи соцзахисту.

Слід зазначити, що разом з початком монетизації пільг в Украні вступають в силу нові помилені правила нарахування субсидій. Пільги не будуть надаватися власникам житла, площа якого перевищує 120 кв. метрів в багатоквартирних будинках, і 200 кв.м - в приватних. Крім того субсидію не призначать сім'ям, в яких один з членів має у власності транспортний засіб, що підлягає держреєстрації та з дати випуску якого пройшло менше 5 років. Відмовлено буде в субсидії і тим, хто має борги за послуги ЖКГ, прострочених понад 1 місяць і які перевищують 20 неоподатковуваних мінімумів доходів (на 1 жовтня 2019 року ця сума становить 540 грн), а також неплатникам аліментів.

Нові правила дорожнього руху

З 1 жовтня 2019 року водії зобов'язані включати ближнє світло за межами населених пунктів в будь-який час доби. За порушення цього пункту правил дорожнього руху передбачено штраф у 425 грн.

Осінній призов 2019

З 1 жовтня в Україні починається призов в українську армію, триватиме він до 31 грудня. В цей призов Міноборони планує призвати на службу 15 200 юнаків. Термін строкової служби в армії для призовників, які не мають вищої освіти, становить 18 місяців, для призовників зі ступенем спеціаліста або магістра - 12 місяців. У Міноборони нагадали, що військовослужбовців-строковиків до виконання бойових завдань в районі проведення ООС не залучають.

Нагадаємо, зараз призовний вік українців - від 20 до 27 років. За межами цього віку чоловіки можуть відправитися на службу добровільно. Призовники, які отримали повістку з військкомату, зобов'язані прибути на призовну дільницю в термін, зазначений у повістці. Відстрочку від армії можуть отримати призовники, які мають дитину до трьох років, мають двох і більше дітей або вагітну дружину, юнаки, у яких непрацездатні батьки, студенти денних відділень ПТУ, вузів і духовних семінарій, священники, поліцейські, деякі педагоги і лікарі.

Перехід на зимовий час

У ніч на 27 жовтня Україна переходить на зимовий час. За традицією годинник переводять о четвертій ранку на одну годину назад.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 6 жовтня в Україні відзначають День вчителя, а 14 жовтня - День захисника України.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?