10 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

10 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

10 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

У четвер, 10 жовтня, в Україні відзначають професійне свято працівники сфери стандартизації та метрології, в світі - Всесвітній день психічного здоров'я, День зору, Міжнародний день каші, Всесвітній день проти смертної кари. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 10 жовтня.

10 жовтня: яке свято сьогодні в Україні і світі

З 2002 року в Україні 10 жовтня відзначають День працівників стандартизації та метрології. Метою стандартизації є забезпечення безпеки для життя і здоров'я людини, тварин, рослин, а також майна та охорони навколишнього середовища, створення умов для раціонального використання всіх видів національних ресурсів та відповідності об'єктів стандартизації своєму призначенню, сприяння усуненню технічних бар'єрів в торгівлі. Сфера діяльності працівників стандартизації та метрології безпосередньо стосується впровадження нових технологій та виробництва нових видів продукції. Цим фахівці забезпечують розвиток економіки нашої країни.

10 жовтня в світі відзначається День психічного здоров'я. Його заснували в 1992 році за ініціативою Всесвітньої федерації психічного здоров'я (World Federation for Mental Health), з метою підвищення інформованості населення щодо проблем психічного здоров'я і способів його зміцнення, а також профілактики і лікування психічних розладів. Одним з головних завдань цього Дня є скорочення поширеності депресивних розладів, шизофренії, хвороби Альцгеймера, наркотичної залежності, епілепсії, розумової відсталості у населення планети.

Всесвітній день зору щорічно відзначається у другий четвер жовтня за ініціативи Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ). У 2019 рік цей День випав на 10 жовтня. Це свято затвердили в календарі всесвітніх для залучення глобальної уваги до проблем сліпоти, порушення зору і реабілітації людей з порушенням зору. У проведенні Всесвітнього дня зору беруть участь різні організації, пов'язані з цією проблемою. Цей день є також основною подією глобальної ініціативи з профілактики сліпоти "Бачення 2020: право на зір".

Всесвітній день проти смертної кари, який проходить 10 жовтня, був заснований в 2003 році за ініціативою Всесвітньої коаліції щодо заборони смертної кари, з метою скорочення кількості смертних вироків у світі. На сьогоднішній день в більшості країн світу смертна кара заборонена законодавчо. Ряд країн, які застосовують смертну кару, вжили заходів для скорочення випадків її застосування. В Україні мораторій на смертну кару діє з 1995 року - це обов'язкова умова для перебування держави в Раді Європи. Але в 65 державах ця вища міра покарання продовжує застосовуватися, в тому числі і в 32 штатах США.

Щорічно в жовтні відзначається Міжнародний день каші - традиційної страви кухонь багатьох народів світу. У цього свята немає офіційного статуса, а дата його проведення в джерелах вказується різна - 10 або 11 жовтня. Прийнято вважати, що свято зародилося у Великій Британії, де до сих пір дотримуються традиції готувати і вживати в їжу вівсяної каші. Є інформація, що вперше це свято було проведено в 2009 році з благодійною метою - надання допомоги центру, який допомагає голодуючим дітям в бідних країнах. В цей день в ресторанах і вдома готують на гарнір оригінальні страви з круп. Найбільш корисною вважають гарбузову кашу, яка багата на магній, мідь, цинк і фтор.

Народне свято 10 жовтня

Православні 10 жовтня вшановують пам'ять преподобного Саватія Соловецького. У народному календарі це свято називають день Сави Бджоляра. Саватій став ченцем в Кирило-Білоєзерській обителі в 14 столітті. Він був дуже смиренним, з любов'ю ставився до оточуючих і відрізнявся беззаперечним смиренням. Ченці приділяли йому багато уваги і поважали його, але це стало обтяжувати святого. Тому він пішов на острів Валаам, пізніше перебрався на Соловецький острів. Там він поставив хрест і побудував скит, де жив до кінця життя. Після його смерті там заснували монастир його імені.

За старих часів вірили, що Саватій закриває вулики на зиму, тому бджолярі намагаються закінчити свої справи до 10 жовтня на пасіці і закінчують прибирання вуликів. Господині в день Сави Бджоляра до столу подають ароматне печиво на меду.

Що не можна робити 10 жовтня

У день Сави Бджоляра наші предки вважали, що не можна виконувати ніяку фізичну роботу, крім прибирання вуликів. Ці традиції збереглися до сьогоднішнього дня. Вважається, що в це народне свято все зроблене не принесе користі. Прибирати, прати, шити, в'язати і виконувати іншу важку роботу 10 жовтня християни вважають гріхом. Тому вони присвячують цей день навчанню і набуттю мудрості.

Також на Саватія не можна виходити з дому після заходу сонця - можна потрапити під владу нечистих сил. Вважається, що у тих, хто довго спить в день Сави Бджоляра можуть з'явитися фінансові труднощі і безсоння. Крім того, в народі вважається, що якщо постригтися в день Саватія 10 жовтня, є ризики вкоротити свою долю. Тому в цей день краще відкласти похід до салону краси.

Прикмети 10 жовтня

  • Гроза 10 жовтня - зима буде без снігу, короткою і теплою.

  • Йде дощ зі снігом - чекай відлиги в січні і дощів в червні.

  • Суха погода на Саву Бджоляра - зима прийде не скоро.

  • Мало шишок з'явилося на сосні до 10 жовтня - взимку не буде сильних морозів.

  • Північний вітер - до холодної зими.

  • Якщо на Саву випав перший сніг - через 40 днів настане справжня зима.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 14 жовтня в Україні відзначають державне свято - День Захисника. У 2019 ця дата випала на понеділок, який буде вихідним.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?