Нобелівська премія 2019: оголошені лауреати з літератури
Категорія
Культура
Дата публікації

Нобелівська премія 2019: оголошені лауреати з літератури

Нобелівська премія 2019: оголошені лауреати з літератури
Джерело:  online.ua

У четвер, 10 жовтня, були оголошені лауреати Нобелівської премії 2019 з літератури. Премії присудили відразу двом письменникам, так як в 2018 році через скандал літературна нагорода не присуджувалася нікому. Про це повідомляє ONLINE.UA з посиланням на прес-службу Нобелівського комітету.

"Нобелівська премія з літератури за 2018 рік присуджена польській письменниці Ользі Токарчук. Нобелівська премія по літературі за 2019 року присуджується австрійському письменнику Петеру Гандке", - йдеться в повідомленні.

Відзначається, що Токарчук присудили Нобелівську премію за 2018 рік за "описову уяву, яка з енциклопедичної пристрастю представляє перетин кордону, як форму життя". Гандке отримав нагороду з формулюванням "за впливову роботу, яка за допомогою лінгвістичної винахідливості досліджувала задвірки і специфіку людського досвіду".

Нагадаємо, в 2018 році Нобелівська премія з літератури не було вручене через ослаблення світової довіри до організації через скандал навколо членів журі. Тоді шведську письменницю Катарину Фростерсон, яка була членом Шведської академії з 1992 року, звинуватили в тому, що вона неодноразово достроково зливала пресі ім'я лауреата. Крім того, її чоловіка, французького фотографа Жан-Клода Арно звинуватили в сексуальних домаганнях одночасно 18 жінок. Також, подружжя виявилися замішані в корупції. Це призвело до серйозних перестановок у складі літературного комітету.

Слід зазначити, що в 2017 році лауреатом Нобелівської премії з літератури був британський прозаїк японського походження Кадзуо Ісігуро. У 2016 році престижну нагороду отримав американський музикант Боб Ділан, якого відзначили "за створення нових поетичних виразів в концепції американської пісенної традиції". А в 2015 році лауреаткою стала білоруська письменниця Світлана Алексієвич.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що 7 жовтня, в Стокгольмі стартував Нобелівський тиждень. Перша премія була вручена вченим в галузі медицини і фізіології. Лауреатами премії стали Вільям Келін, Пітер Реткліф і Грегг Семенца - їм присудили перемогу за дослідження в області адаптації клітин до нестачі кисню.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?