ЄСВ для ФОП в 2019 році: розмір внеску, терміни і штрафи
Категорія
Економіка
Дата публікації

ЄСВ для ФОП в 2019 році: розмір внеску, терміни і штрафи

ЄСВ для ФОП в 2019 році: розмір внеску, терміни і штрафи
Джерело:  online.ua

З 1 січня 2019 року всі ФОП зобов'язані платити Єдиний соціальний внесок. ЄСВ платять всі підприємці, незалежно від фінансового стану. Сплачують ЄСВ щоквартально до 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Річний звіт з ЄСВ проводиться один раз на рік до 10 лютого. ONLINE.UA розповідає, коли ФОП потрібно платити ЄСВ, в якому розмірі та які штрафи загрожують за несплату або прострочення внеску.

Розмір Єдиного соціального внеску для ФОП

Єдиний соціальний внесок - це внесок, який замінив собою чотири раніше існуючих обов'язкових державних соціальних зборів до Пенсійного фонду, фонду страхування по безробіттю, фонду соціального страхування та фонду від нещасних випадків на виробництві. Він діє в Україні з 2010 року. Платниками ЄСВ є підприємства, організації, фізичні особи-підприємці (незалежно від системи оподаткування), роботодавці, військовослужбовці та інші. Ставка ЄСВ в 2019 році становить 22% для самого підприємця і для кожного найманого працівника. У розрахунку від мінімальної зарплати (4173 грн) розмір ЄСВ за квартал - 2754,18 грн (918 грн 06 коп. * 3 міс).

Важливо відзначити, що навіть якщо співробітники отримують зарплату нижче мінімалки, то ЄСВ все одно сплачується з розрахунку встановленої мінімальної зарплати. До речі, ЄСВ в 2019 році зобов'язані платити і "сплячі" фізособи-підприємці, які декларують повну відсутність доходу.

Не платять за себе ЄСВ підприємці (незалежно від системи оподаткування), які належать до осіб з інвалідністю, отримують пенсію за віком або соцдопомогу.

Терміни сплати ЄСВ для ФОП та звітність

Сплата ЄСВ в 2019 році проводиться щоквартально до 20-го числа місяця, наступного за звітним кварталом. Якщо останній день строку сплати ЄСВ припадає на святковий або вихідний день, останнім днем сплати вважається перший робочий день, наступний за вихідним або святковим. У 2019 ФОП потрібно сплатити ЄСВ за третій квартал до 21 жовтня, а четвертий квартал - до 20 січня 2020 року.

Звіт з ЄСВ подається один раз на рік - за 2019 рік відзвітувати потрібно буде до 10 лютого 2020 року.

Штрафи за несплату ЄСВ

У разі несвоєчасної сплати або не в повному обсязі ЄСВ до платника застосовуються фінансові санкції, а також дисциплінарна, адміністративна, цивільно-правова або кримінальна відповідальність відповідно до закону. Зокрема, до ФОП можуть застосувати штрафні санкції в розмірі 10-20% несплачених або несвоєчасно сплачених сум, а також пеня з розрахунку 0,1% суми недоплати за кожний день прострочення.

Крім того, за порушення термінів сплати ЄС на ФОП може покладатися адміністративна відповідальність. За неї штрафні санкції можуть досягати 300 неоподатковуваних мінімумів доходу громадян (на сьогодні НМДГ становить 17 грн).

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що у Верховній Раді зареєстрований законопроєкт, що передбачає скасування податку на доходи фізичних осіб і військового збору з зарплат української молоді. Автори законопроєкту пропонують зняти податки з зарплат українців віком до 27 років.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?