Пенсії, субсидії, стипендії, допомоги: в Україні по-новому будуть перевіряти пільговиків
Категорія
Економіка
Дата публікації

Пенсії, субсидії, стипендії, допомоги: в Україні по-новому будуть перевіряти пільговиків

Пенсії, субсидії, стипендії, допомоги: в Україні по-новому будуть перевіряти пільговиків
Джерело:  online.ua

В Україні вступив в силу закон "Про верифікацію і моніторинг державних виплат", який передбачає запуск тотальної перевірки всіх пільговиків. У Мінфіні пояснили, що означає верифікація, як будуть проходити перевірки і хто ризикує залишитися без виплат, повідомляє ONLINE.UA.

"Верифікація здійснюватиметься шляхом перевірки інформації про одержувача державної допомоги, яка впливає на визначення права на отримання і розмір державних виплат", - йдеться в повідомленні Мінфіну.

Під верифікацію потраплять одержувачі пенсій, допомог, пільг, субсидій, інших соціальних виплат, які здійснюються за рахунок коштів державного, місцевих бюджетів, фондів загальнообов'язкового державного соціального і пенсійного страхування. У відомстві уточнили, що закон про верифікації регулює основні питання збору, обробки і подальшого аналізу інформації, яка використовується для моніторингу соціальних виплат. Тепер всіх пільговиків, які тільки подали заяву на виплати або вже отримують їх, будуть перевіряти на трьох етапах.

  • 1 етап - превентивна верифікація: перевірка при зверненні фізособи за призначенням за держвиплати;

  • 2 етап - поточна верифікація: перевірка при наданні держвиплат фізособам;

  • 3 етап - ретроспективна верифікація: перевірка після завершення держвиплат фізособам.

Слід зазначити, що за результатами третього етапу верифікації у одержувача будь-якого виду соціальної допомоги можуть вимагати повернути незаконно виплачені допомоги. Таку вимогу висунуть у разі, якщо буде виявлена недостовірна інформація, на основі якої була призначена, нарахована та/або виплачена державна виплата.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в жовтні 2019 року в Україні пройде чергова індексація доходів громадян. Очікується підвищення окремих категорій виплат на суму близько 250 гривень. Збільшення торкнеться зарплат державних працівників, пенсій, допомоги по безробіттю і виплат при виробничих травмах.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?