21 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Категорія
Україна
Дата публікації

21 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити

21 жовтня - яке сьогодні свято: прикмети і що не можна робити
Джерело:  online.ua

Понеділок, 21 жовтня, не багатий на міжнародні та професійні свята. Але в церковному календарі в цей день є важлива дата. Яке сьогодні народне свято відзначають українці, що цікавого відбулося в історії в цей день? ONLINE.UA розповідає про прикмети цього дня і що не можна робити 21 жовтня.

21 жовтня: який сьогодні народне свято в Україні

21 жовтня православні християни вшановують пам'ять святої Пелагеї Антіохійської, яка прийняла постриг і стала черницею в молодому віці. Причому зробила вона це під виглядом молодого хлопця. І до самої смерті ніхто не здогадувався, що насправді вона - жінка, незважаючи на її привабливу зовнішність.

Також 21 жовтня за народним календарем відзначають день святого Трифона, якого Господь наділив даром зцілення, і той став чудоворцем. Святий Трифон був родом з Архангельської губернії. Він з ранніх років відчував покликання до чернечого життя, і тому, коли родичі вирішили його одружити, він таємно пішов з дому. Він оселився у гирла річки Мулянка, де схилив до християнської віри багато ідолопоклонників. Потім він перебрався на річку Чусову, де побудував монастир. Пізніше поставив Успенський монастир в місті Хлинов. Саме там він і був присвячений в архімандрити.

Як відзначають день Пелагеї та Трифона: традиції і звичаї

За традицією наші предки в день Пелагеї та Трифона починали готуватися до швидкої зими. Вони шили новий одяг, латали старий, в'язали шкарпетки і рукавиці. У народі казали: "Трифон шубу лагодить, Пелагея рукавиці шиє".

З Пелагеї та Трифона починали рубати починок (тобто закладати в лісах нові ріллі). Ліс рубали і випалювали, а дрова відвозили в село на будівництво нових будинків.

Що не можна робити 21 жовтня

У день Пелагеї та Трифона категорично забороняється розмовляти по пустощах, інакше в житті може виникнути низка неприємностей. Також не можна байдикувати - Пелагея цінує тих, хто щодня виконує поставлені цілі.

21 жовтня не можна розповідати погані сни до самого заходу. За повір'ями, вони або збудуться, або іншим чином принесуть невдачі.

Прикмети 21 жовтня

  • Хмари на Пелагею низько пливуть - до морозу.

  • Якщо до 21 жовтня з берези не опало все листя, сніг випаде пізно.

  • Якщо на Пелагею навколо сонця з'являється туманний ореол, то в найближчі дні буде суха і ясна погода.

  • Зірки 21 жовтня яскраво сяють - буде хороша погода, тьмяніють - до негоди.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в ніч на 31 жовтня в Україні та світі відзначатимуть Хелловін.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?