Чому Київ накрив смог: в КМДА нарешті дали роз'яснення
Категорія
Україна
Дата публікації

Чому Київ накрив смог: в КМДА нарешті дали роз'яснення

Чому Київ накрив смог: в КМДА нарешті дали роз'яснення
Джерело:  online.ua

Київ накрив смог через масштабне спалювання листя в приватних секторах і теплої погоди. Поліпшення ситуації очікується в середу-четвер, коли, за прогнозом синоптиків, трохи похолодає. Про це заявили фахівці управління екології та природних ресурсів КМДА, передає ONLINE.UA.

"Спостерігаються величезні масштаби спалювання листя в приватних секторах. При згорянні однієї тонни рослинних залишків у повітря вивільняється близько дев'яти кілограмів мікрочастинок диму, до складу якого входять пил, окиси азоту, чадний газ, важкі метали і низка канцерогенних сполук", - нагадали фахівці.

Ситуація, за їхніми словами, посилюється повним погодним штилем, під час якого немає опадів і вітру. На тлі теплої погоди, за твердженням екологів, з тліючих листя і трави виділяється бензопірен, а з димом у повітря вивільняються діоксини - одні з найбільш отруйних для людини речовин.

"Дим навіть від одного невеликого багаття в умовах антициклону і штилю поширюється на величезну територію району і горизонтально, і вертикально. Найближчим часом розраховувати на зміну синоптичної ситуації не доводиться", - підкреслили фахівці.

У КМДА нагадали, що спалювання листя надзвичайно шкідливо для здоров'я людей і екологічного стану міста та є прямим порушенням ряду норм чинного законодавства. Екологи нагадали, що за ці порушення передбачені штрафи від 340 грн до 1700 грн.

Також екологи додали, що в Обухівському районі продовжується гасіння пожежі на торфовищі площею 1,4 га, що може бути також причиною критичного забруднення повітря в Києві. За їх словами, дим від торф'яних пожеж більш небезпечний для здоров'я, ніж дим від горіння деревини, оскільки при згорянні торфу з нього виділяється багато з'єднань вуглецю, сірки, азоту та інших речовин.

Раніше ONLINE.UA повідомляв, що в деяких районах Києва рівень забруднення повітря небезпечними речовинами перевищив норму в десятки разів.

Залишаючись на онлайні ви даєте згоду на використання файлів cookies, які допомагають нам зробити ваше перебування тут ще зручнішим

Based on your browser and language settings, you might prefer the English version of our website. Would you like to switch?